Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Nytt led-lysrör dubbelt så effektivt
Belysning 18 jun 2013
Philips har tagit fram ett led-lysrör med en belysningsstyrka på 200 lumen per watt. Foto: Philips
En ny typ av lysrör baserad på led-teknik halverar energiförbrukningen. Jämfört med traditionella lysrör innebär tekniken också snabbare tändning och att man slipper kvicksilver.

Ett vanligt fluorescerande T5-lysrör med kvicksilver levererar en ljusmängd på 100 lumen per watt. Det har hittills ansetts som ett av de bästa alternativen på marknaden för energieffektiv belysning och är därför vanligast.

Nu har Philips utvecklat ett helt nytt lysrör baserat på led-ljus, Tube led eller Tled. Genom att kombinera olika färger av ljusdioder framställs ett varmvitt ljus som ger en belysningsstyrka på 200 lumen per watt, det vill säga dubbelt så mycket som traditionella lysrör eller dagens led-lysrör.

Plast istället för glas

Inkapslingen kommer att vara plast istället för glas, vilket ökar användbarheten, särskilt inom livsmedelsindustrin.

Tändningen sker momentant och det blir inte sämre även om lampan finns i en kall miljö. Det är snarare så att dioderna blir ännu mera effektiva om det är kallt. Vanliga lysrör blir sämre ju kallare det är.

Plastinkapslingen gör också att lampan fungerar i miljöer med vibrationer.

Energieffektiv lösning

För att nå en ökning av effektiviteten måste en kombination av färgerna röd, grön och blå användas, som i rätt balans tillsammans blir vitt ljus. Problemet har varit att dioder i alla färgerna inte är lika energieffektiva.

Philips har löst problemet genom att använda en röd och två effektiva blå ljusdioder istället. En av de blå har sedan täckts med ett fosforfilter så att grönt ljus avges.

Med rätt blandning av effekten på de tre dioderna blir det varmt vitt ljus på mellan 3000 och 4000 Kelvin i färgtemperatur. Det anses mest behagligt som arbetsbelysning.

– De vassaste dioderna som finns på marknaden idag har använts i labbet, säger Viktor Olsson, marknadsansvarig hos Philips Lighting.

Energivinsten sker sannolikt också genom att ett större antal dioder används per lampa så att strömmen kan sänkas per diod. Det sparar energi, men lampan blir dyrare.

Kontor först ut

Det nya led-lysröret ska finnas på marknaden 2015 och då i första hand för kontor och industrier. Det dröjer ytterligare något år innan de finns som konsumentprodukter.

– Ett av problemen är att lösa kylningen inne i dioderna, därför dröjer det innan produkten finns på marknaden, säger Viktor Olsson.

 

Text: Tomas Carlsson

Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Utemiljö Teknik Projektering
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Fler nyheter