Varan har lagts till i varukorgen

Riskbedömning av förorenad mark

Miljö 10 jun 2013
Värtagasverket. Forskare vid Göteborgs universitet har tagit fram en ny metod för riskscreening av förorenad mark. Foto: Harald Holm.
Dagens mätmetoder för markföroreningar kan inte alltid uppskatta den verkliga risken av föroreningar på platsen. Något som ibland leder till onödigt stora saneringsprojekt. Nu kommer en ny mer exakt metod för att mäta föroreningar i mark.
Sverige har cirka 50 000 markområden som beräknas vara svårt förorenade. Med en ny snabb metod kan man nu bättre avgöra de verkliga riskerna på varje plats, visar studier från Göteborgs universitet.

Beslut om en yta ska saneras eller inte tas ofta efter en så kallad förenklad riskbedömning. Dock kan inte detta system alltid uppskatta den verkliga risken av föroreningar på platsen, något som ibland leder till onödigt stora saneringsprojekt. Riktvärdena tar inte heller hänsyn till hur
Fortsätt att läsa - prova 14 dagar utan kostnad

Prova Byggkoll i 14 dagar utan kostnad. Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.

Prova idag. Automatiskt avslut.

Redaktionen Omvärldsbevakning
Bevaka ämnen i artikeln

Miljö
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter