Varan har lagts till i varukorgen

Sverige får professur i fastighetsförvaltning

Energi 18 jan 2013
Sverige kan inom kort få en professur i fastighetsförvaltning. 15 fastighetsbolag har hittills sagt sig vilja vara med och finansiera en sådan. Om allt går i lås kan den nya professorn vara på plats redan i augusti.
Hans Hellberg Redaktör, Förvaltning
Redaktör, Förvaltning

Svensk forskning inom samhällsbyggande har alltid haft en slagsida åt byggande. Märkligt kan man tycka eftersom förvaltningsfasen utgör en betydligt större del av en byggnads livscykel än byggtiden. 

I höstas gick därför Institutionen för fastighetsekonomi vid KTH i Stockholm ut med en inbjudan till ett antal fastighetsbolag att vara med att finansiera en ny professur i fastighetsförvaltning.

15 fastighetsbolag hittills

Och gensvaret har varit gott. Hittills har 15 fastighetsbolag anmält sitt intresse för att stötta den nya professuren.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi räknar med att det räcker för att den nya professuren ska bli verklighet, men hoppas ändå på ytterligare fem-tio medfinansiärer.

100 000 kronor var i fem år

Finansiärerna förbinder sig att satsa vardera 100 000 kronor per år under fem och KTH skjuter till den resterande delen.

– Det känns fantastiskt att vi kan få till detta nu i en tid när behovet av kunskap om hur vi tar hand om våra hus hela tiden ökar, i takt med ökade miljö-, energieffektiviserings- och finansiella krav, säger Hans Lind.

Alla sorters byggnader

Exakt var tonvikten ska ligga för den nya professuren är inte klart ännu. Klart är dock att forskningen ska omfatta allt från bostäder och kommersiella lokaler till specialfastigheter.

– Finansiärerna vill förstås vara med att påverka inriktningen och vi kommer därför att inrätta någon form av referens- och styrgrupp

Handplocka professor

Det nya forskningsområdet är tänkt att ingå i det nya centrum för hållbart samhällsbyggande som tar form inom KTH. Med ett normalt utlysningsförfarande skulle den nya professuren kunna inrättas tidigt till årsskiftet. Men eftersom medfinansiärerna förmodligen vill ha ett ord med i laget hoppas Hans Lind att den nya professorn kan handplockas till allas belåtenhet.

– Då är det inte omöjligt att vi kan vara igång redan i augusti.

Hans Lind hoppas att en professor i fastighetsförvaltning ska kunna vara på plats redan i augusti.
Hans Hellberg Redaktör, Förvaltning
Redaktör, Förvaltning
Bevaka ämnen i artikeln

Energi
Fackområden

El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Fler nyheter

Hans Lind hoppas att en professor i fastighetsförvaltning ska kunna vara på plats redan i augusti.