Svensk forskning inom samhällsbyggande har alltid haft en slagsida åt byggande. Märkligt kan man tycka eftersom förvaltningsfasen utgör en betydligt större del av en byggnads livscykel än byggtiden.
I höstas gick därför Institutionen för fastighetsekonomi vid KTH i Stockholm ut med en inbjudan till ett antal fastighetsbolag att vara med att finansiera en ny professur i fastighetsförvaltning.
Och gensvaret har varit gott. Hittills har 15 fastighetsbolag anmält sitt intresse för att stötta den nya professuren.
Hans Lind, professor i fastighetsekonomi räknar med att det räcker för att den nya professuren ska bli verklighet, men hoppas ändå på ytterligare fem-tio medfinansiärer.
Finansiärerna förbinder sig att satsa vardera 100 000 kronor per år under fem och KTH skjuter till den resterande delen.
– Det känns fantastiskt att vi kan få till detta nu i en tid när behovet av kunskap om hur vi tar hand om våra hus hela tiden ökar, i takt med ökade miljö-, energieffektiviserings- och finansiella krav, säger Hans Lind.
Exakt var tonvikten ska ligga för den nya professuren är inte klart ännu. Klart är dock att forskningen ska omfatta allt från bostäder och kommersiella lokaler till specialfastigheter.
– Finansiärerna vill förstås vara med att påverka inriktningen och vi kommer därför att inrätta någon form av referens- och styrgrupp
Det nya forskningsområdet är tänkt att ingå i det nya centrum för hållbart samhällsbyggande som tar form inom KTH. Med ett normalt utlysningsförfarande skulle den nya professuren kunna inrättas tidigt till årsskiftet. Men eftersom medfinansiärerna förmodligen vill ha ett ord med i laget hoppas Hans Lind att den nya professorn kan handplockas till allas belåtenhet.
– Då är det inte omöjligt att vi kan vara igång redan i augusti.