Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Svenskt initiativ skapar ny marknad för smarta eltjänster
Eldistribution 29 jan 2013
Att öppna upp och ge energianvändarna tillgång till högupplöst information ger nya oanade möjligheter. Bild: Svensk Energi
Ett svenskt standardförslag för smarta elmätare kan lägga grunden till en helt ny världsmarknad för tjänster och produkter. Med konsumentens tillgång till mätdata i realtid öppnar sig många möjligheter för nya lösningar som bland annat kan sänka energikostnaderna.

Standardförslaget, initierat av Svensk Energi,  innebär att elmätarna utökas med ett gränssnitt där fastighetsägaren själv kan plocka ut mätdata i realtid, det vill säga ungefär en gång i sekunden. På så sätt blir det till exempel möjligt att styra värmepumpar eller varmvattentankar i förhållande till priset på elbörsen.

– Många är intresserade av det här och det skulle ge konsumenterna mera makt att påverka användning och kostnader. Med detaljerad information om den produkt de köper får de kontroll och känner sig mera nöjda, säger Peter Silverhjärta, ansvarig för mätfrågor hos Svensk Energi.

Svensk Energi vill ha en öppen standard där slutkonsumenten får tillgång till en fysisk kontakt att koppla in sig på och få ut mätvärden i realtid för spänning, strömstyrka, effekter per fas och total elanvändning.

Elhandelsbolaget och elnätbolaget ska inte ha tillgång till detta utan mäter som vanligt en gång i timmen som mest.

Data flow interface

DFI, data flow interface, kommer att bestå av ett protokoll och en standardiserad fysisk kontakt. Det är utformat så att även annan förbrukning ska kunna hanteras. Vatten, fjärrvärme och gas är sådana exempel.

– Jag är helt säker på att om fem år kommer helt nya tjänster än vad vi tänker oss i dag, ungefär som utvecklingen för de öppna systemen för mobiltelefoner. Egentligen är det löjligt enkelt att tappa av informationen lokalt hos kunden. Det borde ha gjorts för länge sedan, säger Peter Silverhjärta.

Tanken är att den privata marknaden ska plocka fram intressanta och roliga lösningar för mätvärdena. Silverhjärta känner redan till företag som utvecklar produkter för standarden.

Världsstandard

Det är SEK Svensk Elstandard och arbetsgruppen TK 13, som i samarbete med Elmaterialleverantörernas förening, arbetat fram förslaget. Den europeiska organisationen för elstandard Cenelec har tänkt i samma linjer och nu satsar de på att göra det till en världsstandard. Det ligger nämligen nu hos IEC, International Electrotechnical Commission, för granskning och beslut.

Text: Tomas Carlsson

Bevaka ämnen i artikeln

Eldistribution Teknik Projektering
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Fler nyheter