Den 1 januari 2013 trädde kommissionens förordningar om ekodesignkrav och energimärkning av luftkonditionering och luftluftvärmepumpar i kraft. Kraven ska enligt kommissionen leda till årliga elbesparingar på 11 TWh till 2020, jämfört med om inga åtgärder vidtas.
Förordningen om ekodesign omfattar:
Fläktar som används för ventilation omfattas alltså inte av denna förordning. Ekodesignkraven kommer att införas i två steg:
Kraven baseras på SEER (säsongsköldfaktor) och SCOP (säsongsvärmefaktor) och de ser olika ut beroende på vilken produkt det är. Ett exempel är SCOP för luftluftvärmepumpar, som lägst får vara 3,4 från den 1 januari 2013 och skärps till 3,8 från den 1 januari 2014.
Förordningen ställer även krav på högsta ljudeffektnivå från den 1 januari 2013, se tabellen.
Energimyndigheten anser att kravet 65 dB på utomhusdelen är acceptabelt men att kraven på inomhusdelen bör sänkas till 58 dB. Anledningen är att det finns andra krav avseende inomhusmiljö där ljudnivån högst får vara 30 dB. En anordning med ljudeffekt på till exempel 55 dB kan inte placeras i sovrum utan måste placeras i ett angränsande rum för att klara inomhusmiljökraven i sovrum.
Luftkonditionering och luftluftvärmepumpar omfattas redan idag av en obligatorisk energimärkning men från den 1 januari 2013 börjar en ny förordning om det att gälla. Energimärkningen ger tillverkaren en möjlighet att visa värmepumpens energieffektivitet i tre olika europeiska klimat:
Det är bara krav på att redovisa värdet för det medelvarma klimatet. Förhoppningen är dock att tillverkarna även ska märka pumparna för kallt klimat vilket skulle göra det lättare för oss nordiska köpare att välja en pump som är framtagen för vårt klimat.