Varan har lagts till i varukorgen

Klart för inflyttning i landets första Kombohus

Bostäder 31 jan 2013
Intresset var stort när de första två kombohusen invigdes. Foto: Annicka Istemo
I morgon den 1 februari flyttar hyresgästerna in på Centralgatan 12 i Iggesund. Det är de första två så kallade Kombohusen i landet som nu är färdiga.

Byggnaderna är beställda utifrån det ramavtal som Sabo förhandlade fram med tre byggföretag för 1,5 år sedan för att pressa byggkostnaderna.

Husen har byggt till en fast produktionskostnad om 12 000 kronor per kvadratmeter och ett totalpris på 20 000-22 000 kronor per kvadratmeter inklusive tomtpris samt mark- och grundarbeten.

Äldre målgrupp

Fastigheterna har byggts med tanke på en äldre målgrupp och redan är 13 av de 16 lägenheterna uthyrda.

Hudiksvallsbostäders nya hus ligger intill ett servicehus och bostadsföretaget har en överenskommelse om att hyresgästerna ska kunna använda servicehusets gemensamhetsutrymmen, hobbyrum och matsal.

Två- och trerummare

Antalet lägenheter är fördelade på åtta tvårummare och åtta trerummare och varje lägenhet har tillgång till en uteplats eller balkong. Egen tvättmaskin och torktumlare ingår och i bostäderna finns fina material som ek, klinker och granitkeramik.

6 500 kr/månad för en tvåa

Hyran för en tvårummare på 60 kvadratmeter i de nya husen i Iggesund är 6 500 kronor per månad, en trerummare på 72 kvadratmeter kostar 7 500 kronor per månad. Husen är uppförda av entreprenören JSB.

Paket med hjälpmedel

Fler bostadsföretag är på gång att bygga Sabos Kombohus. Sabo har därför sammanställt ett paket med hjälpmedel för den som använder ramavtalen.

Det innehåller lathund för summering av projektets totalkostnad, analys av projektets lönsamhet vid olika hyressättningar samt förslag till kontrakt mellan bostadsföretaget och entreprenören, där ramavtalet ska läggas med som bilaga.

Fördjupningsmaterial

Hans Hellberg Redaktör, Förvaltning
Redaktör, Förvaltning
Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Teknik Projektering
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial