– Många av dagens energiuppföljningssystem upplevs ofta som dyra och krångliga för fastighetsägare med bara några få fastigheter. Vårt system ska vara lätt att använda och kostnaden är låg, säger Mikael Ljungkvist, energispecialist på Fastighetsägarna GFR. Men den allra största fördelen är att du kan jämföra dina fastigheters förbrukning med andra medlemmars.
I systemet samlas bland annat uppgifter om värme, vatten och el. All förbrukning som används för uppvärmning normalårskorrigeras med SMHI Energiindex. Fastighetsägaren får en översikt av hela sitt fastighetsbestånd, oavsett var i Sverige byggnaderna är placerade och vilka leverantörer man anlitar.
– Du kan göra kontroller, uppföljningar och målstyrningar av den energi som förbrukas, säger Mikael Ljungkvist. Det finns också en funktion som signalerar när förbrukningen plötsligt ändras, till exempel om en toalett börjar stå och rinna.
Det är Fastighetsägarna GFR som svarar för driften av datasystemet, medan den enskilde fastighetsägaren hanterar sin statistik i en vanlig webbläsare. Det finns även en mobil applikation som fungerar till de flesta smarta telefoner.
Systemet innehåller en mängd olika visningsvyer som kan visa förbrukning både på lång eller kort sikt och för alla eller valda delar av sina byggnader och med upp till fem års statistik samtidigt.
– Du kan även rangordna dina byggnader från högsta till lägsta förbrukning för att se var effektiviseringar gör störst nytta, säger Mikael Ljungkvist. Oftast är det mest lönsamt att effektivisera i en stor byggnad som drar mycket energi.
Eftersom systemet är oberoende av varifrån man köper sin el och värme går det att byta leverantör utan att riskera att förlora historiska förbrukningsuppgifter. Men den största fördelen är enligt Mikael Ljungkvist att man kan jämföra sina egna fastigheters förbrukning med andras liknande.
– När du köper vårt energiuppföljningssystem delar du samtidigt anonymt med dig av dina förbrukningsuppgifter till alla andra användare i systemet. På så vis får du många fler att jämföra dig med än om du haft ett eget system, säger Mikael Ljungkvist.
Systemet är än så länge bara tillgängligt för medlemmar hos Fastighetsägarna GFR. Kostnaden är 500 kronor i startavgift och 600 kronor i årsavgift per byggnad. Priset gäller för tre befintliga mätare per byggnad.