Det är tre arkitektkontor som under året tävlat om att få bygga framtidens bostäder på tre centrala platser i Stockholm. Hagastaden, Västerbroplan och Tekniska nämndehuset. De har kommit med varsitt förslag för de tre platserna.
Allmänheten har kunnat rösta på HSB Stockholms Facebook på det förslag de helst vill se på varje plats. Det har också funnits en professionell jury.
Ett av de totalt nio förslagen skulle utses till vinnare och sedan skulle arbetet gå vidare med det. Det blev i stället så att det var ett arkitektkontor som vann. Eller snarare arkitektsamarbetet Berg/C.F. Möller Architects och Dinell Johansson som tog hem segern. Anledningen till det är enligt Anna Karlsson, marknadsutvecklare på HSB Stockholm, att "det visat sig i projektets slutfas att vissa bidrag kanske skulle passa bättre på en annan plats".
Juryn och allmänheten var eniga i val av vinnare.
– Vi för en nära dialog med Stockholms stad om var det här landmärket skulle passa bäst in i staden. Stockholm behöver en arkitektonisk djärv byggnad som stärker identiteten som Sveriges huvudstad och samtidigt innehåller innovativa lägenhetslösningar säger Anders Svensson, vd HSB Stockholm, i ett pressmeddelande.
Klart är i alla fall att huset ska stå färdigt lagom till HSB:s 100-årsjubileum 2023.
I Hagastaden har det vinnande arkitektsamarbetet tänkt sig ett högt trähus, med en takterrass och olika vinterträdgårdar. I den gemensamma lobbyn ska man kunna ha olika typer av service, både för de boende i huset och för andra Hagastadsbor.
På Kungsholmen har de vinnande arkitekterna gjort ett förslag till Västerbroplan med ett 34 våningar högt hus med träfasad. Varje lägenhet har en glasveranda och huset har även solceller på taket och odlingslotter i en gemensam vinterträdgård.
Det tredje förslaget, som är tänkt att ligga vid Tekniska nämndhuset, är i trä och glas. I foajén ska olika typer av service finnas, såsom mataffärer och ett bibliotek.
Berg/C.F. Möller Architects/Dinell Johansson har på ett utomordentligt sätt tagit sig an uppgiften att skapa framtidens bostäder, med innovativa angreppssätt för såväl lägenhetsutformning och arkitektonisk gestaltning, som för husens placering i stadsmiljön. Med visioner för hur husets smarta funktioner kan komma till nytta både för boende och för allmänheten, skapar de ett genomtänkt helhetskoncept för en bostadsrättsförening redo att möta framtiden.
Per Kallstenius, tidigare stadsarkitekten
Karin Ahlzén, tidigare chefsarkitekt för White Arkitekter
Katarina Graffman antropolog
Representanter från HSB
Per Kallstenius, tidigare stadsarkitekten
Karin Ahlzén, tidigare chefsarkitekt för White Arkitekter
Katarina Graffman antropolog
Representanter från HSB