Varan har lagts till i varukorgen

Ny app för felanmälan av belysning

Energi 16 dec 2013
Antalet felanmälningar på Linköpings offentliga belysning har ökat med ungefär tio anmälningar per dag. Foto: Tekniska verken
Allt fler kommuner och andra verksamheter lanserar mobila applikationer där medborgarna på olika sätt kan bidra till en bättre stadsmiljö. Nu kan invånarna i Linköping anmäla trasiga lampor och påkörda belysningsstolpar direkt från mobilen.

Det blir allt vanligare att använda mobila applikationer vid exempelvis felanmälan av olika slag och även Tekniska verken i Linköping har hakat på trenden. För en dryg månad sedan lanserade de en app där deras kunder samt kommunens invånare kan anmäla fel som gäller den offentliga belysningen i kommunen. Jämfört med tidigare, när anmälningarna kom in via mail eller telefon, så har den nya lösningen flera fördelar.

– Det har blivit lättare och mer snabbtillgängligt att göra en felanmälan på exempelvis en trasig gatlykta eftersom man kan göra det på plats. Och om vi får in anmälningar snabbt hjälper det oss att få en bra överblick och då kan vi åtgärda trasiga lampor snabbare, säger Christian Andersson.

Sedan lanseringen i november har appen laddats ner över 700 gånger. Och den verkar ha gjort genomslag. Christian Andersson berättar att tidigare låg man på ett snitt om 10 felanmälningar om dagen, idag är siffran cirka 23.

– Det känns verkligen jättekul. Just nu har vi till och med lite svårt att hinna åtgärda alla fel i den takt vi önskar. Vi har därför satt in extra resurser för att jobba ikapp.

Viktigt med återkoppling enligt invånarna

En stor fördel med appen är möjligheten till återkoppling, menar Christian Andersson. På Tekniska verkens facebooksida kan man läsa kommentarer från kunder och medborgare om detta.

Mona Jonsson skriver: Är nöjd över Tekniska verkens nya app. Det känns obehagligt när det är mörkt då man är ute och springer på kvällarna. Jag anmälde några trasiga gatlyktor, några dagar senare var de fixade. Sedan fick jag dessutom ett meddelande från Tekniska Verkan att det var åtgärdat. Bra jobbat!

Varför är återkoppling så viktigt?

– Våra kunder och medborgare har tidigare efterfrågat den möjligheten. Vidare så ligger det i linje med vårt ökade kundfokus, säger han.

FAKTA Om appen

Appen "Felanmälan belysning Tekniska verken i Linköping" finns både för Android och Iphone. Förutom appen finns även en webbtjänst där man kan göra en felanmälan via ett webbforumlär på deras hemsida.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Belysning Utemiljö Teknik Projektering
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Om appen

Appen "Felanmälan belysning Tekniska verken i Linköping" finns både för Android och Iphone. Förutom appen finns även en webbtjänst där man kan göra en felanmälan via ett webbforumlär på deras hemsida.