Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Grönska på fjärde våningen
Energi 3 dec 2013
Takparken på köpcentrumet Emporia i Malmö har hyllats nordiskt som internationellt. Foto: Emporia.
I vilda hörnan kan vad som helst hända och i sinnenas trädgård har man möjlighet att dofta, smaka och känna på trädgårdens växter. I köpcentrumet Emporias takpark finns något för alla åldrar.

20 000 kubikmeter lecakulor, 30 000 växter och 1 200 kvadratmeter gräs. Takparken på köpcentrumet Emporia i Malmö grönskar som aldrig förr. Ekologen och trädgårdsmästaren Louise Lundberg var anställd som konsult under projekttiden och enligt henne blev parken precis som man hade tänkt sig.

- Responsen från besökarna är verkligen positiv och det är många som uttrycker sig med "wow" när de kommer upp, säger Louise Lundberg som till vardags driver företaget Grönare Stad AB.

Öppen för allmänheten

Trädgården på 27 000 kvadratmeter bjuder på flera inspirerande miljöer, för stora som små. I den vilda trädgården har man genom att endast förbereda med jord och sand bjudit in naturen till att själv avgöra vilka växter som ska etablera sig. I sinnenas trädgård kan man i lådor, placerade på olika höjder, smaka och känna på trädgårdens växter. Något man inte har möjlighet att göra i resten av trädgården då planteringarna är omgivna av stängsel.

- Stängslen skyddar planteringarna från allmänheten men skyddar också från att man som besökare ska komma föra nära takkanten, berättar Louise Lundberg.

Böljande landskap

Taket har man isolerat och tätat med cellglas som doppats i bitumen och tryckts på plats så att bitumen fyller skarvarna. Ytterligare ett lager cellglas har sedan lagts med skarvarna om lott mot det första lagret. All ventilationsutrustning har byggts in i artificiella kullar, vilket ger takparken en kuperad landskapsbild.

- Det som är bra med de upphöjda kullarna är att man som besökare alltid kan hitta lä någonstans.

Olika jorddjup

Eftersom taket klarar endast en viss belastning måste man vara försiktig med mängden jord som man använder. Louise Lundberg berättar att man har använt jorddjup från 3 cm upp till en meter beroende på växtval.

- Perennerna och klängväxterna har ett jorddjup på 25 centimeter och träden upp till en meter. När man planterar träd är det viktigt att förankra dem väl och placera dem på en plats som klarar extra mycket vikt.

Du arbetar som oberoende konsult inom gröna tak. Hur ser du på de gröna takens framtid?

- Gröna tak är en av många åtgärder för att få städer grönare och trevligare, samtidigt som det löser en del miljöproblem och tekniska problem i staden, som till exempel regnvattenhantering. I en tät stadsbebyggelse behöver vi mer grönska än vad vi får plats med på marken, så det är givet att vi kommer att använda både väggar och tak för växtlighet framöver. Att använda växter för att motverka miljöproblem är kreativt och ger mening i tillvaron för de som bor och jobbar i byggnaden.

I parken finns cirka 50 perenna växter av olika arter.
FAKTA Så mycket gick det åt:

- Lecafyllning: 20 000 m3
- Cellplast: 9 000 m3
- Betongplattor: 50 000 st
- Sedumytor: 13 650 m2
- Perennrabatter: 1 200 m2
- Gräsmatta: 1 200 m2
- Trätrall: 890 m2
- Träd: 7 st
- Handledare lärkträ: 835 m
- Antal planterade arter: Cirka 50 st

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Energi
Fackområden

Anläggning Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

I parken finns cirka 50 perenna växter av olika arter.
FAKTA Så mycket gick det åt:

- Lecafyllning: 20 000 m3
- Cellplast: 9 000 m3
- Betongplattor: 50 000 st
- Sedumytor: 13 650 m2
- Perennrabatter: 1 200 m2
- Gräsmatta: 1 200 m2
- Trätrall: 890 m2
- Träd: 7 st
- Handledare lärkträ: 835 m
- Antal planterade arter: Cirka 50 st

Fördjupningsmaterial