Varan har lagts till i varukorgen
Elvägar för tunga fordon testas
Teknik 19 aug 2013
Trafikverket bjuder in intressenter som kan tänka sig att bygga en demonstrationsanläggning för elvägar. Foto: Thorsten Alm, Trafikverket.
Tunga fordon står idag för en stor del av transportsystemets energianvändning. Som i en del att utveckla miljösmarta transporter kommer ett försök med elvägar genomföras i Sverige.
Elvägar är ett koncept som utvecklats betydligt under de senaste fem åren och Trafikverket vill därför tillsammans med Vinnova och Energimyndigheten utreda om elvägar för tunga fordon kan vara ett alternativ till dagens transporter. Energianvändningen har procentuellt ökat mest inom godstransportområdet och nästan all trafik med tunga fordon drivs med fossila bränslen. Det är angeläget att bryta den utvecklingen, menar Trafikverket som driver projektet i samarbete med Vinnova och Energimyndighet

Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad

Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.

Prova idag. Automatiskt avslut.

Redaktionen Omvärldsbevakning
Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Projektering
Fackområden

Anläggning El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter