Varan har lagts till i varukorgen

De är bäst på att byta ut dåliga avlopp

Öckerö kommun är den kommun i Sverige som bytt ut flest undermåliga enskilda avlopp 2012. Foto: Öckerö kommun.
Öckerö kommun är bäst på att byta ut sina undermåliga enskilda avlopp. Det visar en undersökning utförd av Auktionsgruppen Små Avlopp.

Undersökningen visar vilka tio kommuner som har åtgärdat störst andel enskilda avlopp under 2012. En hållbar utbytestakt beräknas vara 5 procent per år, vilket baserar sig på antagandet att en avloppsanläggning har en livslängd på 20 år. Öckerö kommun visade en siffra på 31,8 procent tätt följd av Österåker med 19,3 procent och Malmö med 12 procent.

- Vi har fortfarande allvarliga problem med undermåliga enskilda avlopp. De släpper ut betydande mängder av kiss och bajs och liknande från fritidshus och sommarstugor. Men ägarna tycks äntligen ha blivit medvetna om att de små avloppen inte är någon struntsak, förklarar Hampe Mobärg i Aktionsgruppen Små Avlopp i ett pressmeddelande.

Under 2012 gavs totalt 16 900 tillstånd för enskilda avlopp. Siffran borde vara 35 000, menar Hampe Mobärg.  

- Om alla dåliga avlopp inom rimlig tid ska bytas ut måste åtgärdstakten öka.

Allt fler har fått upp ögonen

Aktionsgruppen Små Avlopp bildades av vatten- och avloppsbranschen för tre år sedan för att bekämpa utsläppen från undermåliga enskilda avlopp

- Problemen var då så allvarliga att knappast någon skämtade om dem. Men sedan utsläppen börjat uppmärksammas startade Naturvårdsverket en kampanj med temat: ”Små avlopp är ingen skitsak!” I den användes humor. Aktionsgruppen fortsatte bland annat med aktionen ”Små avlopp – stora problem”. 

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Vatten och avlopp
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial