I Sverige är påkörning av fotgängare på övergångsställen ett stort problem. Varje år omkommer cirka 30 personer i kollision med ett motorfordon. För att förbättra säkerheten på landets vägar har Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, utfört en studie där man testat hur fordonsförare reagerar om vägbelysningen ökar.
Resultaten visar på en svag, men tydlig tendens till ökad hastighet med ökad belysningsstyrka. Antalet försökspersoner som ingick i testet var sex stycken, så signifikanta resultat var inte att förvänta, menar VTI. Emellertid visade fem av dessa en tendens till att öka hastigheten med ökad belysningsnivå, medan den sjätte sänkte hastigheten något. Något som ger en indikation på att det finns anledning att gå vidare.
När man utför en förbättringsåtgärd i vägmiljön finns det en risk att trafikanterna i och med förbättringen också ökar hastigheten. Exempelvis visade en studie i Finland att kantstolpar ökar hastigheten i mörker med 10 km/h och en norsk studie har visat att införandet av vägbelysning ökar hastigheten med upp till 5 procent beroende på vägens utformning.
En rimlig hypotes är därför att även en förbättring av befintlig vägbelysning vid exempelvis ett övergångsställe skulle göra att trafikanterna ökar hastigheten. En lösning kan istället vara att göra fotgängaren mer iögonfallande, exempelvis genom en insnävning vid övergångstället, skriver man i rapporten.
Testerna har utförts i utkanten av Linköping på tvåfältsvägar med hastighetsbegränsningen 50 km/h.