Varan har lagts till i varukorgen

Bättre koll på farligt avfall med ny app

Energi 21 aug 2013
I appen "Farligt avfall" kan du läsa om hur du hanterar miljöfarligt avfall som batterier, asbest eller akrydurgolv. Foto: Sxc.hu.
SBUF har lanserat en app som ska bidra till en bättre hantering av farligt avfall på byggarbetsplatserna. En app som Ruben Aronsson, vd på SBUF, anser har flera fördelar.

Appen "Farligt avfall" är en utveckling av den tryckta handboken med samma namn som tagits fram av Sveriges Byggindustrier FoU-Väst med stöd från Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF. Syftet med appen är att bidra till en mer miljöriktig hantering av farligt avfall på främst landets byggarbetsplatser.

- Det känns jättespännande att vara med och lansera en helt ny produkt, säger Ruben Aronsson, vd på SBUF.

Enligt Ruben Aronsson ligger appen helt rätt i tiden och han anser att alla som jobbar på en byggarbetsplats har nytta av den.

- Den hjälper dig att göra val som är bra ur ett miljö- och hälsoperspektiv, samtidigt som du kan få hjälp med hur du ska hantera det farliga avfallet, förklarar han.

Något som är vanligt vid exempelvis ombyggnadsprojekt.

- Vi vill ju få in så lite farligt avfall som möjligt på våra byggarbetsplatser men det går inte alltid att påverka, som i exempelvis ombyggnadsprojekt. I dessa fall är det viktigt att man kan ta hand om avfallet på ett så bra sätt som möjligt.

Fyra sektioner

Appen är indelad i fyra sektioner. Första sektionen är en lista som går från a till ö, där användaren snabbt kan hitta information om olika avfallstyper. Den andra sektionen är ett produktregister där man kan läsa mer om vad som gäller för det specifika avfallet i samband med avfallshantering. Den tredje sektionen innehåller tips på bra länkar samt förklaringar av varningssymboler och avfallskoder och i den fjärde kan du läsa om själva appen.

Målgruppen för appen är i första hand för dem som jobbar på landets byggarbetsplatser. Men enligt Ruben Aronsson kan fler ha nytta av tjänsten.

- Jag tror även att de i det föreskrivande ledet, som arkitekter och konsulter kan ha nytta av tjänsten. Även byggherrarna kan ta hjälp av informationen, inför en upphandling till exempel.

FAKTA Om appen

Appen "Farligt Avfall" är en utveckling av en tryckt handbok framtagen inom FoU-Väst med stöd från SBUF. Appen kan laddas ner från bland annat iTunes, Google Play och App Store. Sök på Farligt avfall.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Miljö
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Om appen

Appen "Farligt Avfall" är en utveckling av en tryckt handbok framtagen inom FoU-Väst med stöd från SBUF. Appen kan laddas ner från bland annat iTunes, Google Play och App Store. Sök på Farligt avfall.