Varan har lagts till i varukorgen

Hyresnämnden stoppar chockhöjning av hyror

Juridik 25 apr 2013
Bruksvärdessystemet gäller. Fastighetsägarna kan inte tillämpa sig av Stockholmsmodellen för att höja hyrorna på Kungsholmen i Stockholm, slår Hyresnämnden fast. Foto: Wikipedia
Hyresgästföreningen tog hem första ronden. Hyresnämnden säger nej till kraftigt höjda hyror i Stockholms innerstad. Fastighetsägarna Stockholm planerar redan en överklagan till Svea hovrätt.
Hans Hellberg Redaktör, Förvaltning
Redaktör, Förvaltning

Fastighetsägarna har drivit ett pilotfall där man vill visa att den nya hyreslagstiftningen medger större hyresskillnader mellan innerstad och ytterstad.

Vill höja med upp till 15 procent

Fastighetsägarna har hänvisat till den så kallade Stockholmsmodellen för att få hyrorna i en fastighet på Kungsholmen höjda med i genomsnitt tio procent, 4-15 procent beroende på läge i huset. Stockholmsmodellen bygger på högre hyror i innesrstaden och lägre i Stockholms förorter.

Hyresgästerna har accepterat en genomsnittlig hyreshöjning på 2,3 procent.

Inte stöd i lagen

Och Hyresnämnden går alltså på hyresgästernas linje. Hyresnämnden anser att det inte finns stöd i lagen för att höja hyrorna med hänvisning till det attraktiva läget.

Hyresnämnden slår också fast att det inte går att tillämpa Stockholmsmodellen eftersom Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen inte är överens om att och hur den ska tillämpas.

Hyresgästföreningen nöjd

Fastighetsägarna får nu rätt att höja hyran enligt hyresgästernas medgivande. Dessutom tillkommer en hyreshöjning med 200 kronor per månad och våningsplan.

– Det gläder oss att Hyresnämnden helt och hållet har gått på vår linje i den här frågan, säger Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, i en kommentar. Det känns som ett självklart beslut och det visar hur stabilt vårt svenska bruksvärdessystem är och den lagstiftning som ligger till grund för dessa förhandlingar.

Beslutet kommer att överklagas

Besvikelesen är stor hos Fastighetsägarna, som redan bestämt sig för att driva frågan vidare till Svea hovrätt.

– När Hyresnämnden i sitt beslut i dag säger nej till att låta lägesfaktorn få ett ökat genomslag vid hyressättningen säger de också nej till att skapa förutsättningar för en fungerande marknad för hyresrätter i Sveriges tillväxtregioner, säger Tore Ljungkvist, tillförordnad chefjurist vid Fastighetsägarna Stockholm.

– Bara om vi får en större skillnad mellan hyrorna i mycket attraktiva bostadsområden jämfört med andra kommer vi att få en marknad för hyresrätter som upplevs som rättvis av hyresgästerna och som blir intressant för nyproduktion.

Hans Hellberg Redaktör, Förvaltning
Redaktör, Förvaltning
Bevaka ämnen i artikeln

Juridik
Fackområden

Förvaltning
Fler nyheter