Varan har lagts till i varukorgen
Välj rätt lampa med ny app
Energi 14 sep 2012
Lampguiden är en ny app som ska hjälpa konsumenten att välja rätt i lampdjungeln. Foto: Anders Wester
Energimyndighetens nya mobilapplikation, Lampguiden, ger hjälp och vägledning till ett mer energieffektivt val av hembelysning.

I takt med att glödlamporna fasas ut är det många som undrar vilken ny lampa man ska välja som ersättning. Det kan vara svårt för den oinvigde att förstå all information som står på lampförpackningarna i form av Ra-värde eller lumen.

Lampguiden ger hjälp

Energimyndigheten har nu tagit fram ett hjälpmedel. Med mobilapplikationen Lampguiden får konsumenten hjälp att hitta ny lampa utifrån vilken glödlampa som ska ersättas.

Appen är uppbyggd så att man väljer den lampa man ska ersätta och ställer in önskad effekt i watt. Resultatet presenteras sedan i ljusflöde, lumen, och en lista med möjliga ersättningslampor visas.

Tillsammans med resultatet presenteras även en ungefärlig besparing i kronor.

Flera funktioner

Appen innehåller också en vägledning för att hitta rätt belysning utifrån rum och funktion och en praktisk konverteringstabell från watt till lumen.

Dessutom finns det information om vad som gäller om man vill reklamera en lampa och hur man återvinner sina gamla lampor, i synnerhet lågenergilampor som innehåller kvicksilver. 

– Du kan ladda ner och ha med dig Lampguiden när du står i butiken. Det är praktiskt, särskilt då appen också innehåller information om vad som står på förpackningen, säger Jenny Weimerbo, projektledare för Lampguiden.

Lampguiden är gratis och finns för både Iphone och Android. Den fungerar även utan uppkoppling mot mobilnätet.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Belysning Utemiljö
Fackområden

El & Tele Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial