Enligt Länsförsäkringar är cirka 95 procent av det material som rivs ut vid reparation av en fuktskada oskadat.
I det fall man skulle kunna delreparera istället för att riva hela våtrummet skulle detta få stora positiva konsekvenser, både ekonomsikt och miljömässigt.
SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, har tagit fram en metod för att prova delreparation av tätskiktsfolier och plastmatta avsedda för keramiska våtrumskonstruktioner. Jämfört med vätskebaserade tätskikt är folier och mattor lättare att vid friläggning i samband med reparationer kontrollera om de blivit skadade.
Det finns sedan tidigare en provningsmetod enligt ETAG 022 för delreparationer, men i den berörs inte bortagande av plattor och fästmassa. Enligt SP bör borttagning ingå i en provningsmetod.
Den provningsmetod som SP tagit fram består av en provlåda av spånskiva och plywood. På plywoodväggarna monteras en kartongklädd gipsskiva.
I den första av två provomgångar gjordes fyra lådor med tätskiktssystemet Centro. Tre olika keramiska plattor användes, den fjärde var referens. I Centros tätskiktssystem limmas vådskarvarna ihop med en gummidispersion. Det var lättare att få bort fästmassan när folien kompletterades med ett heltäckande lager av gummidispersion.
När delreparationen utfördes i labbtestet konstaterades ett mindre läckage. Reparationen genomfördes, men efter 18 dygn läckte det kraftigt och provning avbröts. Gummidispersionen som användes vid skarven är vattenbaserad och härdade inte mellan de två diffusionstäta skikten.
I provomgång två konstaterades inga läckage i någon av de sju lådorna som testades.
Innan man kan börja reparera tätskikt i verkliga våtrum måste man beakta ett antal förutsättningar:
Hantverkarna ska ha teoretisk och praktisk utbildning samt vara certifierade av opartiskt organ och på ett specifikt tätskiktsystem.