Varan har lagts till i varukorgen
Orsaker till elbränder kartläggs
Juridik 28 sep 2012
Elsäkerhetsverket försöker skaffa sig en inblick hur många bränder som beror på elinstallationen. Foto: Anders Wester
Elsäkerhetsverket håller på med ett projekt där bränder och elinstallationer i äldre fastigheter kartläggs för att hitta orsaker till varför de uppstår.

2010 kom Elsäkerhetsverket ut med en rapport där man tittade på elbränder och orsaker i allmänna byggnader och bostäder. Rapporten visade att de flesta elbränderna startade i spisen eller i en lysrörsarmatur.

Det finns dock ett stort mörkertal eftersom Elsäkerhetsverket bara får in de mest allvarliga fallen, rapporteringen är frivillig för drabbade privatpersoner.

Enligt Lars Melchert på Elsäkerhetsverket är utredningar om bränder som har med elinstallationer att göra ett outforskat område.

Pågående kartläggning

För att råda bot på detta har Elsäkerhetsverket under 2012 kartlagt vad som orsakar bränder i gamla fastigheter kopplat till elinstallationer. Det handlar om såväl äldre privata bostäder som äldre allmänna fastigheter.

Elsäkerhetsverket har hämtat sina underlag från insatsrapporter från de kommunala räddningstjänsterna över hela landet. Det har i sin tur ibland lett till ett besök på platsen för att hitta eventuella elrelaterade orsaker.

Man har även hämtat in uppgifter från SKL, Statens Kriminaltekniska Laboratorium i Linköping.

Krav på besiktning

Elsäkerhetsverkets rapport av förstudien ska vara klar under november månad och får utvisa hur man kommer att gå vidare.

– I en förlängning skulle det kunna medföra ett nytt krav på besiktningar av gamla fastigheter, säger Lars Melchert.

Bevaka ämnen i artikeln

Juridik Produktion
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Fler nyheter