Varan har lagts till i varukorgen
Grusåtervinning på väg
Teknik 5 sep 2012
Sannolikt är det inte längre sållningen som dimensionerar framdriften vid grusåtervinning utan i stället hyvelns kapacitet när den drar upp materialet på vägen.
Ny bättre maskin med minimalt underhåll och mycket gott resultat presenteras av Skanska. Skopan är överlägsen Sagan när det gäller materialmängder, sortering av större stenar och finfördelning av övrigt material.

Kompletta ritningar för den CE-typgodkända maskinen finns sedan cirka två år. Maskinen bygger på samma princip som den populära "Sagan"  från Roadmaster  – att plocka upp materialet från vägen. Däremot bygger den på ett helt nytt chassi av VKR- profiler och  upplockningsmekanismen drivs med motor. Siktkrossen drivs genom hjullastaren.

Medelhastighet upp till 7km/h

Maskien  är testad i Nordvärmland där den gav ett tillfredsställande resultat på grusvägar med en inte alltför stor andel sten. Vid steniga vägar  behövde maskinen däremot stoppas och sorteringsskopan plockas av eftersom upptagningsmekanismen inte räckte till. Medelhastigheten vid drift varierade därför mellan 1 km/h och 7 km/h beroende på vägens karaktär. Resultatetet påverkades också av mängden material som väghyveln drar upp.

Robust konstruktion

Det finns i dagsläget ingen praktisk erfarenhet av vilket underhåll som kommer att behövas på maskinen, men den är robust konstruerad. Slitdelar, såsom skärstålet fram samt bitsen i siktkrossen, är utförda i hårdmetallstål för lång hållbarhet och enkla att byta.

Fördjupningsmaterial

Malin Juell-Skielse
Redaktör, Anläggning
Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Projektering
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial