Ansvaret vilar tungt på beställare och platschef. Om asbest upptäcks ska de omedelbart stoppa renoveringen eller ombyggnaden, anmäla problemet till Arbetsmiljöverket och kalla in saneringsfirma.
På arbetsmiljömässan Gilla jobbet berättade både elektrikernas fackliga skyddsombud och andra om platschefer som mörkar risken med asbest eller underlåter att stoppa arbete när asbest upptäcks.
Som anställd gäller det att se upp och att våga driva sina rättigheter genom skyddsombudet.
– När vi inspekterar en byggarbetsplats som sanerar så stänger vi den över hälften av gångerna eftersom saneringsarbetet gärs på ett felaktigt och farligt sätt. Men lika ofta fortsätter arbetet så snart vi vänt ryggen till, säger Jörgen Eriksson som är ombud på Byggnads.
Vanligaste bristerna vid kontroll
Beställare och platschef ska se till att underleverantören har tillstånd, kompetens, utrustning med mera för sanering. De ska kontrollera att jobbet görs på rätt sätt – eller stoppa arbetet.
Till sin hjälp har de både lagstiftning och ett komplett upphandlingspaket med skall-krav och avtalsvillkor från Svenska Miljöinstitutet, Sveriges Byggindustrier och Byggnads. Ändå görs många saneringar fortfarande på ett hälsofarligt sätt.
Någon heltäckande statistik eller uppföljning finns däremot inte vare sig hos Arbetsmiljöverket eller fackförbund.
– I Sverige är inte asbest tillräckligt prioriterat. Det innebär tyvärr att fler unga människor kommer att få problem när renoveringen av miljonprogrammet sätter igång på allvar.
Sven Berg som är ansvarig för asbestsenheten på företaget Industri och skadesanering håller med. Han berättar om enskilda hantverkare som tar kontakt med frågor om misstänkta material. Privata och offentliga uppdragsgivare är lika dåliga att asbestsanera korrekt.
– När LOU används läggs för stor vikt vid priset. Skampriser som uppenbart inte går ihop med god kvalitet på utfört arbete vinner upphandlingar. Sedan blir det problem när jobbet inte utförs rätt, säger Sven Berg.
Oseriösa företag kan blockeras genom att ID06-krav används i upphandlingen. Det ingår också i det material kring upphandling av asbest som finns att ladda ner på Byggindustriernas hemsida.
Men om byggherren eller platschefen tillåter eller uppmuntrar fusk hjälper få kontrollsystem.