Varan har lagts till i varukorgen
Elektrikern får börja tapetsera
Belysning 25 okt 2012
Forskare i Umeå har lyckats framställa LEC i en tryckpress under rumsmiljö. Foto: Umeå universitet.
Om några år kanske elektrikern får ta med sig tapetklister och roller för att montera lysarmaturer. En ny produktionsmetod för LEC-belysning gör att den kan framställas med vanlig och billig tryckteknik på flexibelt underlag.

Det är Umeå universitet, som tillsammans med Danmarks tekniska universitet, gett sig på utmaningen att med sedvanlig färgöverföring mellan rullar få fram lampor ur en tryckpress.

– Vi har länge sagt att det ska gå, så vi bestämde oss för att verkligen visa det också, säger Andreas Sandström, doktorand vid institutionen för fysik vid universitetet i Umeå. Andreas har tillsammans med Ludvig Edman, professor, forskat fram och genomfört de lyckade tryckeriförsöken.

Många användningsområden

Med bara tre lager “färg” på en plan yta har de skapat en anordning endast en tusendels millimeter tjock, men som när den får en elektrisk spänning lyser. Den lyser dessutom på båda sidor, vilket utökar antalet möjliga användningsområden drastiskt.

Informationsskyltar, hyllor i kylskåp, i bilar eller som skyltfönster är några tänkbara användningsområden.

– Om den sitter i ett vanligt fönster så går det att se igenom när den inte är påslagen. På kvällen får man sedan ljus, samtidigt som det inte går att se in eller ut, funderar Andreas.

En annan möjlighet är att stora ytor i tak eller på väggar förvandlas till belysning. I och med att skenet inte är starkt, men fördelat över en större yta, finns det förutsättningar för en mera naturlig spridning av ljuset i rummet.

Det blir något som helt enkelt mera påminner om det naturliga ljuset när man är ute på dagen. Det är till och med möjligt att trycka lysande bilder i tidningar i den upplösning som vanliga bilder där har idag.

– Det är väldigt spännande eftersom andra forskare tittar på möjligheten att även kunna trycka tunna batterier, berättar Andreas Sandström.

Kommersialisering

Processen är så enkel att Andreas tror att den kan vara i kommersiell produktion redan inom ett par år. Han är teknikchef på ett nystartat bolag vars uppgift är att få igång produktion av applikationer med hjälp av samarbetspartners.

Tack vare att tryckningen kan göras i öppna luften istället för i vakuum, samt att materialet kan bestå av grundstenar som är billiga och enkla att få tag på, finns möjligheter att göra betydligt billigare produkter än vad konkurrerande teknik innebär.

Svensk-danskt samarbete

De danska kollegorna Fredrik Krebs och Henrik Friis Dam är experter på just tryckning och speciellt på att i en tryckpress tillverka solceller som alstrar ström. Samarbetet innebar att de inte behövde experimentera särskilt mycket för att lyckas. Efter bara några vändor med olika bläckblandningar via brev med posten från Umeå fungerade det.

Det återstår dock forskning för att förfina tekniken, bland annat för inkapsling av de decimeterstora tryckta arken. Även på det området kan danskarnas kunskaper komma att bidra.

Lågt ljusutbyte

Ljusutbytet är idag inte särskilt stort med ett ljusutbyte på bara omkring 10 lumen per watt, ungefär som en glödlampa.

– Vi förlorar idag 80 procent av allt ljus på väg ut ur komponenten på grund av optiska effekter. Detta går att lösa med mer sofistikerade substrat, och tillsammans med annan väl beprövad teknik . Vi planerar flera olika förbättringar som kan öka effektiviteten upp till tjugo gånger, förklarar Andreas Sandström.

Lång responstid

Det finns dock en nackdel som är svårare att göra något åt. Responstiden är liknande den som i lågenergilampor. I starten tar det en halv till ett par sekunder för ljuset att uppstå. Och det ökar också successivt i början. Det beror på att joner i det aktiva materialet ska förflytta sig. Därför lämpar sig inte tekniken för bildskärmar där man ofta ska byta bild eller visa rörlig film.

Olika monteringsmetoder

Idag monteras de lysande arken mellan glas som säkerställer att fukt och syre inte kommer in. När de tagit fram metoder för att kapsla in i flexibla material kommer det att finnas många olika metoder för att montera lamporna.

Det är inte helt omöjligt att de till och med kommer att kunna spikas eller skruvas fast. Andra mer uppenbara metoder är limning och inramning. Just nu har processen gjorts med gulgrönt ljus, men vilken färg som helst är möjlig.

– Det går att göra vanligt vitt ljus i olika temperaturer också. Riktigt blå färg är den svårast att tillverka.

 

Text: Tomas Carlsson

Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Utemiljö Teknik Projektering
Fackområden

El & Tele
Fler nyheter