Varan har lagts till i varukorgen
Tvätt ska torkas effektivare
Energi 27 nov 2012
Medan dagens tvättmaskiner blivit betydligt mer energieffektiva har utvecklingen närmast stått still för torkutrustning. Bilden är hämtad från Nordiska Museets utställning "Tvättstugan".
Torkutrustning i fastighetstvättstugor slukar lika mycket el som för 30 år sedan. För att få fart på utvecklingen genomför Energimyndighetens beställargrupp Bebo därför en tekniktävling om torkutrustning.
Hans Hellberg Redaktör, Förvaltning
Redaktör, Förvaltning

Medan fastighetstvättmaskiner blivit mycket energieffektivare på senare år har utvecklingen av torkutrustning i det närmaste stått stilla. Att torka tvätt kan använda upp till tio gånger mer energi än när den tvättas.

– Det är ett stort slöseri i de flesta av landets tvättstugor, säger Charlotta Winkler, biträdande projektledare för teknikupphandlingen. Det finns betydligt bättre teknik än den som används men fastighetsägare har ofta svårt att hitta rätt.

Saknas energiklassning

En orsak är att det inte finns någon energiklassning av torkutrustning som det gör för tvättmaskiner. En annan är att många fastighetsägare inte är uppmärksamma på hur energislukande torkutrustning är, eftersom tvättstugorna inte omfattas av energideklarationen.

Studier som HSB och Örebrobostäder genomfört visar att det går att minska energianvändningen vid torkning av tvätt med upp till 70 procent med den nyaste tekniken.

80 procents minskad elanvändning

Allmännyttiga Kopparstaden i Falun sänkte elanvändningen i en av sina tvättstugor med 80 procent, från 39 000 till 7 500 kilowattimmar per år, när man bytte ut ett traditionellt torkskåp mot ett med värmepump. Samtidigt kunde man minska fjärrvärmebehovet med 7 500 kilowattimmar per år.

Bebo erbjuder nu därför alla tillverkare av torkutrustning att presentera sina bästa lösningar och få dem testade och jämförda. Tävlingen gäller för såväl torktumlare som torkskåp och torkrum men även ytterligare lösningar om det finns sådana.

Befintlig teknik

– Vi är öppna för nytänkande och välkomnar alla lösningar som torkar tvätten. Tävlingen har dock ingen ambition att ta fram nya uppfinningar. Vi vill belysa den teknik som är bra och göra den tillgänglig, säger Charlotta Winkler.

Utrustningen ska testas både på plats i tvättstugor och i Energimyndighetens testlabb. Bebo utser sedan vinnare i fyra olika klasser:

● Energieffektivast

● Billigast

● Snabbast, samt

● Servicevänligaste torkutrustningen

Mall för upphandling

Samtliga deltagande bidrag kommer också att energiklassas av projektgruppen. Dessutom ska Bebo ta fram rekommendationer för vilka krav fastighetsägare bör ställa vid upphandling av torkutrustning samt en mall för ett förfrågningsunderlag.

Anmälningstiden går ut den 8 februari. Under våren görs tester och vinnarna presenteras på Elmias Fastighetsmässa i september.

– Intresset för att delta är stort, säger Charlotta Winkler. Vi har redan fått in en handfull anmälningar.

Fördjupningsmaterial

Hans Hellberg Redaktör, Förvaltning
Redaktör, Förvaltning
Bevaka ämnen i artikeln

Energi Belysning Upphandling
Fackområden

El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial