Det finns ett antal olika sätt att bedöma hur lufttät en byggnad är. I ett projekt har Veidekke Entreprenad och WSP försökt ta reda på om metoderna är jämförbara och om någon metod är att föredra framför andra när ett flerbostadshus ska provas.
Dagens ambition att bygga allt mer energieffektivt gör det vanligare med täthetsprovningar, då ökad täthet är ett medel för att minska energianvändningen.
Fortsätt läsa – starta din prenumeration!
För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som du själv kan styra.
Att täthetsprova en hel större byggnad har ansetts svårt, vilket lett till osäkra resultat och att eventuella krav på byggnadens täthet sällan följs upp. Provmetoder finns och nu har man genom ett projekt visat att det går att täthetsprova även en hel stor byggnad.
OBOS och dotterbolaget Myresjöhus har undersökt hur energiåtgången har förändrats på nyproducerade hus. Sedan 1980 har deras nybyggda hus 80 procent lägre energiförbrukning.
3E flow är en alternativ VVC-lösning där varmvattenrören står tomma när de inte används. Under 2022 lanseras den serietillverkade produkten. Byggkoll har pratat med uppfinnaren Erik Abbing.
Vattenskador i kök har ökat markant de senaste åren. En specialundersökning inom projektet Köket ska ta reda på orsakerna. Resultatet redovisas under 2023.
Din användarprofil har aktiverats från en annan enhet. Om det inte är du som loggat in bör du snarast ändra ditt lösenord eller kontakta vår kundservice på 08-457 10 00 eller kundservice@byggtjanst.se