Varan har lagts till i varukorgen

Priserna haglade på Nordbygg

Energi 23 mar 2012
Mats-Olov Karlsson tar emot Nordbyggs guldmedalj för den mobila betongstationen Elvira av Svensk Byggtjänsts vd Erik Hellqvist och Nordbyggs Peter Söderberg. Foto: Bosse Lind.
Branschhändelsen Nordbygg, som går av stapeln vartannat år, avslutas idag fredag på Stockholmsmässan. På torsdagseftermiddagen delades flera priser ut. Bland annat till Smidesproffsen en mobil betongstation och till Swegon för en systemlösning för inneklimat i hotell.
Karin Larén Hallström
Press

Torsdagen på Nordbygg var som vanligt en dag som präglades av seminarier, prisutdelningar och mingel. Följande stora priser delades ut i samband med mässan:

  • Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet
  • Inneklimatpriset
  • Mina kvarter
  • Helgjutet
  • Glaspriset
  • Nya Ögon på Stål

Nordbyggs guldmedalj delades ut redan på förmiddagen och vinnaren i Nya ögon på stål var klart före mässan. De övriga tillkännagavs vid en festlig ceremoni ledd av Renée Nyberg från tv3:s Byggfällan.

Nordbyggs guldmedalj

Först ut var Nordbyggs guldmedalj, som delas ut varje år av Svensk Byggtjänst, Nordbygg och Byggindustrin. I år gick priset till Smidesproffsen i Umeå för den mobila betongstationen Elvira. En del av motiveringen löd:

”Den innovativa moduluppbyggnaden innebär att stationen kan transporteras i standardiserad containerstorlek, vilket ger mycket effektiva transporter och avsevärda miljöfördelar.”

Inneklimatpriset

Inneklimatpriset delas ut av Slussen Building Services i samarbete med Energi- och miljötekniska föreningen, Svensk Ventilation och Svenska Kyltekniska Föreningen. 2012 års pris gick till Swegon för konceptet Hotel Solutions, en systemlösning där flera avdelningar inom företaget samverkat. Det är andra gången Swegon vinner priset.

Mina kvarter

Mina kvarter Powered by Minecraft är ett projekt initierat av Svensk Byggtjänst. Priset går till den ungdomsgrupp som genom dialog med bostadsbolag/kommun fört fram förbättringsidéer som fått konkret genomslag. Det gick till Fisksätra ungdomsråd. Ur motiveringen:

”Genom en rad dialogprojekt med främst Nacka kommun och Stena Fastigheter har Fisksätra Ungdomsråd varit en avgörande kraft för den positiva utvecklingen i området.”

Svensk Byggtjänst delar också ut Mina Kvarters pris för bästa Minecraft-modell 2012 på vår server. Det priset gick till Jacob Sörme, in-game Jalle-Nalle.

Helgjutet

Svensk Betong delat ut priset Helgjutet för att uppmärksamma de helgjutna lösningarnas möjligheter. Juryn bedömer arkitekturen, men också nydanande konstruktionslösningar och rationellt arbetsutförande. Priset gick till Svenska bostäder för deras kvarter Blå jungfrun i Hökarängen. Det är Stockholms första flerfamiljhus med passivhus.

Glaspriset

Priset går till Sveriges bästa glasbyggnadsprojekt utfört av svensk metall- och glasentreprenör. Bedömningen baseras utifrån kriterierna arkitektur – funktion – innovation. Till de två senaste årens bästa glasbyggnad i Sverige utsågs station Triangeln i Malmö.

Nya ögon på stål

Jonas Berg och Benjamin Holmström vann arkitekturtävlingen ”Nya ögon på stål” som arrangeras av Teknik & Design-företagen och Nordbygg. Pristagarna utsågs före mässan. Det vinnande bidraget är en kafémiljö i stål och finns uppfört i entréhallen på Nordbygg. Förslagen har bedömts utifrån innovationshöjd, arkitektonisk gestaltning, funktion samt genomförbarhet.

Övriga nyheter

I övrigt bjöd mässan på en stor utställning om Norra Djurgårdsstaden arrangerad av Stockholms stads Exploateringskontor, mängder av produktnyheter och innovationer, mycket kring hållbart byggande, som också var mässans tema.

Tio organisationer och myndigheter gjorde gemensam sak kring Renovera energismart. I montern visade bland andra Energimyndigheten, VVS-företagen och Boverket upp besparingspotentialen hos åtta olika typhus. Bland övriga nyheter kan nämnas certifiering för fasadentreprenörer och en formstabil våtrumsskiva som står emot fukt.

Byggtjänsts monter

I Svensk Byggtjänsts stora monter fanns en studio där Bygginfo-tv sände direktsända intervjuer varje timme. Där visades Mina kvarter Powered by Minecraft, där den intresserade fick prova att testa Minecraft. Byggtjänst stod bakom en paneldebatt om investeringar i miljonprogram.

Fördjupningsmaterial

Karin Larén Hallström
Press
Bevaka ämnen i artikeln

Energi
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial