Virke impregnerat med nya "AB-medel" utan krom och arsenik introducerades på marknaden i mitten av 1990-talet. Även träslag som påstods ha hög naturlig beständighet mot rötsvampar, till exempel lärk, började marknadsföras som "miljövänliga" alternativ till impregnerat trä.
Då kunskaperna om beständighet hos AB-medel respektive lärk var bristfälliga startade SP ett stort fältförsök med impregnerat trä 1996.
I studien ingick de krom- och arsenikfria träskyddsmedel som var kommersiellt tillgängliga 1995. Som referens har man även studerat medel som innehåller krom och arsenik, kärnved av furu och lärk samt obehandlad gran.
Utvärderingen efter 15 år bekräftat i stort sett de resultat som erhölls vid revisionen efter 10 år, nämligen att:
Det faktum att klass AB-impregnerat trä endast har cirka 10 års livslängd i markkontakt styrker Träskyddsföreningens så kallade dimensionsfördelning.
Den infördes 1 juni 2011 och kräver att NTR-klassificerat virke med dimension 45x145 mm samt 63x63mm och däröver ska impregneras i klass A. Virke i grövre dimensioner kommer oftare i kontakt med mark eller används i konstruktioner där personsäkerheten är kritisk.
Testet tyder på att AB-klassificerat virke, rätt använt, ser ut att leva upp till Träskyddsföreningens 20-åriga rötskyddsgaranti. När det gäller träskyddsmedlen Kemwood ACQ 1900, Tanalith E och Wolmanit CX-8, det vill säga i princip de typer som används idag, så skall man observera att de upptagningar som provas i samtliga försöksled ligger klart över de upptagningar som för närvarande är godkända av Nordiska Träskyddsrådet. Hos det provade virket låg upptagningen:
Resultaten radovisas i rapporten "Fältförsök med träskyddsmedel för klass AB: Resultat efter 15 års exponering" (SP rapport 2011:70). Pappersexemplar beställs av Johanna Olsson, SP. Elektroniskt exemplar kan laddas ner på SP:s webbsida.