Intresset för solceller har ökat sedan det statliga solcellstödet infördes. Hustaken kan dock vara mer eller mindre lämpliga för elproduktion och det är ibland svårt att avgöra på förhand.
Många faktorer spelar in såsom skuggning av andra byggnader och höjder, vinkel mot solen, hur stor takyta som finns och naturligtvis antalet soltimmar. Den stora mängden faktorer gör det mycket svårt att veta om det går att räkna hem en investering i solceller eller inte.
Husägarna i Göteborg kan nu få hjälp i det arbetet via webben. På den nylanserade webbplatsen Solkartan har Göteborg Energi solinventerat hela centrala Göteborg för att se hur mycket el som kan framställas från varje hustak.
Det gör att husägare enkelt kan se vilken potential det finns att producera egen el och det har inte varit möjligt tidigare med denna precision.
Det verktyg som används på webbplatsen heter SEES, Solar Energy from Existing Structures, och har utvecklats av WSP och Göteborgs Universitet. SEES utvärderar hur mycket solenergi som infaller på takytor inom ett område under ett helt år i kWh per kvadratmeter.
Hänsyn tas till skuggning av terräng och närbelägna byggnader. I systemet kan vegetation placeras ut för att sedan studera skuggningseffekten av denna under ett år.
Även planerad bebyggelse kan utvärderas med metoden vilket innebär att stadsplanerare, arkitekter och byggherrar på ett tidigt stadie kan utvärdera hur soloptimerade framtida byggnader kommer att vara.
–Metoden kan tillämpas i alla kommuner som via en hemsida kan informera invånare och fastighetsägare om möjlig utvinning av solenergi, säger Per Jonsson, projektledare på WSP.