Det är slutsatserna av en kundundersökning som gjordes i sju Södertörnskommuner söder om Stockholm och som sammanställts i en skrift från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
Resultaten varierade kraftigt mellan bästa och sämsta kommun. Tendensen var dock tydlig: de kommuner som jobbade tydligast med att lyfta fram kundnyttan i sin verksamhetsidé och sina kvalitetssystem hade också de bästa resultaten.
Den bästa kommunen hade som tydligt mål att tillhandahålla en service och kvalitet som leder till nöjda kunder, inom ramen för den sjävkostnadsbaserade hyressättningen.
Kommunen i topp hade också:
Just kundinflytande var det område som de flesta kommuner misslyckades med. Kundinflytande handlar om att fastighetsorganisationen anstränger sig för att ta reda på kundernas synpunkter samt hur man tar tillvara önskemål om lokalanpassning, underhåll och löpande skötsel.
De flesta kommuner klarade sig bättre när det gällde hur man hanterade felanmälan. Helhetsbetyget drogs dock ned av att kunderna anser att återkopplingen efter att ett fel åtgärdats är för dålig. Det gör att kunderna upplever hela processen som mer långsam.
Betyget i kundvård och personlig service påverkas av om hyresgästen upplever att fastighetsorganisationen är tillänglig har ett bra bemötande och en god servicevilja. Betyget omfattar både anställd personal och entreprenörer och andra serviceföretag som fastighetsbolaget anlitar.