Varan har lagts till i varukorgen
Sigtuna kommun slipper böter
Energi 11 maj 2012
Sigtuna kommun vann första ronden mot Konkurrensverket och slipper betala upphandlingsskadeavgift. Foto: Sigtuna kommun
Sigtuna kommun slipper böter för sin misstänkt felaktiga upphandling av bygget av en ny hamnanläggning hösten 2010. Konkurrensverket har överklagat beslutet.

Konkurrensverket anser att Sigtuna kommun bröt mot lagen när man upphandlade bygget av en ny hamnanläggning utan att annonsera den som man ska göra enligt LOU.

Värt 11 miljoner kronor

Bygget gick på 11 miljoner kronor och Konkurrensverket har begärt att Sigtuna kommun ska betala 850 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Efter 15 juli 2010 ska den som bryter mot upphandlingsreglerna betala en straffavgift på upp till 10 procent av det upphandlade kontraktsvärdet.

När påbörjades upphandling?

Konkurrensverket anser att upphandlingen påbörjades den 13 september 2010 då entreprenadavtal ingicks mellan kommunen och byggföretaget.

Men kommunen hävdar att upphandlingen påbörjades redan i juni då parterna via e-post kom överens om att förprojektering skulle starta.

Går på kommunens linje

Och domstolen går på kommunens linje och anser att det därför inte går att döma ut upphandlingsskadeavgift. Domstolen tar inte heller ställning till om kommunen brutit mot upphandlingsreglerna eller inte.

Konkurrensverket har överklagat beslutet till Kammarrätten i Stockholm.

Red ut övergångsbestämmelser

Det är andra gången på kort tid som Förvaltningsrätten i Uppsala friar upphandlande myndigheter från upphandlingsskadeavgift med hänvisning till att upphandlingen påbörjats innan nya upphandlingssakdeavgift kunde tas ut.

Konkurrensverket vill därför att Kammarrätten reder ut vad lagens övergångsbestämmelser egentligen innebär för när en otillåten upphandling ska anses påbörjad.

Fördjupningsmaterial

Hans Hellberg Redaktör, Förvaltning
Redaktör, Förvaltning
Bevaka ämnen i artikeln

Energi Juridik Upphandling
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial