Varan har lagts till i varukorgen
Färgen distansövervakar sprickor
Arkitektur 7 maj 2012
Stora konstruktioner kan bli lättare att övervaka med ny färg. Foto Anders Wester
Små sprickor i stora konstruktioner kan upptäckas med ny färg. Med hjälp av färgen kan man via ett trådlöst sensornätverk upptäcka mycket små sprickor i exempelvis broar och vindkraftverkens fundament. Fördelen är att man kan sköta inspektioner på distans vilket ger lägre underhållskostnader.

Det är forskare vid University of Strathclyde i Glasgow som har utvecklat en specialfärg som är i sammanhanget både billig att tillverka och att applicera. Den traditionella övervakningen av konstruktioner är komplexa, tidskrävande och dyra.

Flera fördelar

Kommunikationen mellan färg och mänsklig övervakning sker i det trådlösa sensornätverket. På så vis behöver inte människor vara på plats vid kontroll av de konstruktioner där färgen är applicerad.

Fler fördelar med denna specialfärg är att den upptäcker förändringar i materialet över hela ytan av konstruktionen vilken är begränsad vid en manuell besiktning.

Färgen som enkelt går att spraya på har cementliknande egenskaper och är därför särskilt användbar i tuffa miljöer.

Lösning för framtiden

Den nanotekniska färgen ser utvecklarna som miljövänlig och den kommer i framtiden att förändra sättet för hur säkerhetsövervakning kommer att bedrivas.

Cecilia Jondell
Redaktör
Bevaka ämnen i artikeln

Arkitektur Teknik Projektering
Fackområden

Anläggning Förvaltning Husbyggnad
Fler nyheter