Kostnaden har varit den största nackdelen med kol, men studien från Miljöinstitutet visar att tack vare kolets effektivitet blir kostnaderna i nivå med dem för ozonrening. Rening med aktivt kol är upp till fem gånger så effektivt som rening med ozon.
Miljöinstitutet genomförde tester med granulerat aktivt kol i en testanläggning för avloppsvattenrening med ett tjugotal vanliga läkemedelssubstanser som passerar den normala reningen. I undersökningen ingår även diskuterade föroreningar som inflammationshämmande medel och antibiotika.
Reningsverket i Henriksdal i Stockholm kan med 20-25 gram aktivt kol per kubikmeter vatten avskilja en betydligt större mängd läkemedelsrester än dagens lösning med ozonrening.
Ozonrening med oxidation har dessutom nackdelen med giftiga biprodukter som kan bildas i processen, och därför kan rening med kol vara ett bättre alternativ.
Genom en modifierade metoden med kontrollerad strömning i bäddar når man även ett lägre utsläpp av organiskt material och kväve. En minskning från 8 mg kväve/liter till 7 mg/liter är positivt ur miljösynpunkt.