Projektet om ”Hållbara attraktiva förstäder” är en fallstudie i miljonprogramsområdet Alby. Där skapades ”Surbtopia-modellen” som en förebild för arbetet med liknande stadsdelar.
Nu finns en rapport om projektet som är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet och Botkyrka kommun. I rapporten redogörs hur Surbtopia-modellen och andra verktyg kan användas i arbetet med hållbarhet och attraktivitet i områden med stort upprustningsbehov och lite pengar.
Stadsdelen Alby ligger i Botkyrka kommun, där typiska hållbarhetsutmaningar finns. Det är den sociala hållbarheten som är viktigast att arbeta med och kommunen har utvecklat målmedvetna insatser och verksamheter för att få invånarna att delta i områdets utveckling.
Medborgarkontor, områdesgrupper och dialogforum är några insatser som innebär en hållbar utveckling till de lokala förutsättningarna för området.
– Hållbarhetsmålen i Alby är politiskt antagna mål från demokratiskt valda politiker och där medborgarna varit delaktiga genom ett omfattande dialogarbete. Men fler behöver trots allt delta, säger Anja Karlsson, på IVL Svenska Miljöinstitutet och som varit med och arbetat med projektet.
Ungefär 60 procent av de drygt 12 000 invånarna har idag utländsk bakgrund och arbetslösheten ligger på omkring 7,4 procent.
– Med hög arbetslöshet och låg utbildningsnivå behöver trygghet och förtroende för varandra i ett område som Alby vara det man främst arbetar med, säger Lars Olson, enhetschef på kommunförvaltningen i Botkyrka.
Ett arbete sedan 2007 pågår i kommunen där främst 6 hållbara frågor prioriteras. Dessa handlar om sysselsättning, hemkänsla, bra skolor, klimatförändringar, folkhälsa och att invånarna känner samhörighet med varandra.
– En stor kultursatsning görs redan där det också visar sig finnas ett stort intresse och som hjälper till att stärka Albys identitet, säger Lars Olson.
Botkyrka kommun har en bostadsmarknad där 85% består av miljonprogrammen och en stor del ägs av allmännyttan. Det är en kommun med små medel men stora ambitioner för att öka trivseln bland de boende, men renoveringstakten måste gå långsamt.
– Hushållen mäktar inte med höga hyreshöjningar utan en byggnadsteknisk renovering måste ske på 10 års sikt, säger Lars Olson.
Det skulle behövas nödvändiga investeringar från exempelvis fastighetsägare, byggbolag och företag som ser kommersiella möjligheter i att investera i dessa stora renoveringsprojekt. Men i områden som hamnat i en så kallad marknadsskugga är intresset begränsat.
I projektet med ”Hållbara attraktiva förstäder” presenteras metoder i arbetet med att undersöka läget i området. Vilka krav, behov och förväntningar som finns om hållbarhet och attraktivitet och även vilka åtgärder som finns att göra utifrån önskemålen presenteras.
En plattform utformades där fem punkter har fungerat som grund och verktyg i arbetet:
En trestegsprocess ligger som grund till Surbtopia-modellen. Den kan vägleda aktörer som jobbar med hållbar stadsutveckling och stadsplanering i framförallt områden med begränsad ekonomi.
De tre stegen för Surbtopia-modellen:
Utifrån nuläget i stadsmiljön i Alby, gjordes mål upp om ett önskeläge, vad man ville nå fram till. Som verktyg i arbetet gjordes:
Indikatorerna hjälper till att identifiera hur Alby ligger till idag i förhållande till ett önskeläge. Det är ett verktyg för att utvärdera och se att arbetet utvecklas åt rätt riktning för att uppnå önskeläget.
Exempel på önskemål och åtgärder som kan uppnås på lång sikt är: