Teknik- och systemlösningar för lågenergihus har utvärderats av SBUF. Flera av dem får godkänt, men de är olika lätta att kvalitetssäkra och arbeta med.
Eva Sikander på SP fortsätter att sammanställa kunskapsläget inom lågenergi- och passivhus.
Fortsätt läsa – starta din prenumeration!
För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som du själv kan styra.
Installationstekniska och byggnadstekniska lösningar som ger förutsättningar för att använda högst 50 % av BBR:s krav för nyproducerade flerfamiljshus är förstudiens fokus. Illustration: SP
Passivhus är lika energieffektiva efter tio år som när de byggdes – om de sköts på rätt sätt. Det visar en studie från SP. Det är viktigt att systemen är lättanvända och kan hanteras av de boende. Annars kan energianvändningen dra i väg.
Genom att bygga in fönsterkarmar kan man minska fönsterköldbryggan med cirka 40 procent. Det visar SBUF och Skanskas förstudie av U-värdesförbättring och fuktsäkerhet.
Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten föreslår ett antal åtgärder för att motverka och förebygga spridning av legionella från kyltorn. Bland annat föreslås en anmälningsplikt för kyltorn.
Post- och telestyrelsen, PTS, har genomfört stickprovskontroller av täckningskartor för mobilnäten. Slutsatsen av mätningarna visar att det finns skillnader mellan den redovisade och den uppmätta täckningen.
Installationstekniska och byggnadstekniska lösningar som ger förutsättningar för att använda högst 50 % av BBR:s krav för nyproducerade flerfamiljshus är förstudiens fokus. Illustration: SP
Du är inloggad på två ställen
Din användarprofil har aktiverats från en annan enhet. Om det inte är du som loggat in bör du snarast ändra ditt lösenord eller kontakta vår kundservice på 08-457 10 00 eller kundservice@byggtjanst.se