Boverket hänvisar till standarden SS-EN 13670 Betongkonstruktioner – Utförande när det gäller utförande av betongkonstruktioner. Hänvisningen finns i Boverkets senaste föreskrifter och allmänna råd om tillämpningen av europeiska konstruktionsstandarder BFS 2011:10, EKS.
Standarden gäller både för utförande av platsbyggd betong och för användningen av förtillverkade betongelement, men omfattar däremot inte tillverkning av förtillverkade element.
Nyligen har SIS publicerat en svensk översättning som kommer att underlätta användningen av standarden.
Standarden har tre syften:
För att uppnå ovanstående syften ska genom dimensioneringen en uppsättning dokument och ritningar upprättas. I dem ska all nödvändig information för att utförandet ska finnas enligt uppställda planer. Denna uppsättning dokument refereras till denna standard som ”utförandespecifikation”.
Det finns några nyheter i standarden som har betydelse för arbete med betongkonstruktioner. Det gäller:
Utförandespecifikationen är en nyhet och definieras som ett dokument som innefattar alla ritningar och tekniska data och krav som krävs för utförandet av ett specifikt projekt.
Det är inte ett dokument utan det är summan av samtliga dokument som tillhandahålls av konstruktören till byggaren för utförande av byggnadsverket.
En annan nyhet är att det befintliga begreppet utförandeklasser har fått en ny betydelse. I SS-EN 13670 är det ett sätt att ange nivån på kontrollen jämfört med BBK som ju främst hade att göra med vilken kompetens den som leder arbetet skulle ha.
I standarden specificeras tre utförande klasser där utförandeklass 1 är den lägsta nivån och utförandeklass 3 är den mest noggranna.
Nytt är även införandet av fyra härdningsklasser som ska användas för bestämning av vilken härdningskrav som gäller. Till exempel i härdningsklass 1 anges bara att minsta härdningstid ska vara 12 timmar.
Däremot i härdningsklasserna 2,3 och 4 anges att härdningsåtgärder ska vidtas tills 35, 50 respektive 70 % av 28-dygnshållfastheten uppnåtts.
Vad gäller toleranser infördes ett nytt begrepp toleransklasser. Det finns två toleransklasser och i klass 1 finns normala toleranser för byggnader och dessa gäller om inte annat anges i utförandespecifikationen.
Toleransklass 2 ger strängare toleranser och är främst avsedd att användas tillsammans med reducerade materialkoefficienter enligt bilaga A i SS-EN 1992-1-1:2004.
Krav på kompetens finns inte i SS-EN 13670:2009 utan hänvisas till nationell bilaga och vi får avvakta publicering av SS 137006.