Trafiken sliter på asfaltsbeläggningen men ålder och skador i beläggningarnas svagaste länkar gör också att den går sönder.
Genom att snabbt uppmärksamma och åtgärda skadorna på asfalten kan du undvika större och dyrare gatureparationer.
Beläggningsskarvar, anslutningar mellan olika beläggningsdrag, brunnsinstallationer och återställning av ledningsschakt är vägytans svagaste punkter. Men slag- eller potthålsskador beror ofta på bristfälligt utförande.
Vanligaste återkommande småskadorna på de kommunala asfaltytorna:
I ett funktionsåtagande ska de här skadorna förebyggas i produktionsskedet, funktionen på vägytan ska ju vara kvar även efter funktionstidens utgång. Annars blir inte upphandlingen kostnadseffektiv för kommunen.
Om man använder den kunskap som finns tillgänglig och arbetar noggrannt kan lagningarna av småskadorna hålla länge. Därför har SKL, SBUF och Skanska samlat sin gemensamma kunskap i ett kort material och en informationsfilm.
Filmen kan ses på SKL:s hemsida. Följ länken nedan och skrolla ner på sidan tills du ser filmen.
De tillfälliga lagningarna behövs, men bör användas restriktivt. De blir troligen dyrbara i längden om samma skadeyta nödlagas flera gånger. Till exempel behövs de tillfälliga nödlagningarna med kallasfalt under vintern, men skadan bör lagas mer varaktigt när vädret tillåter det.
Alla varaktiga lagningar ha samma arbetsgång, oavsett vilken skadetyp som ska åtgärdas. Det handlar om: