Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Hemmafixad el orsakar bränder
1 mar 2012
Illa utförda elarbeten av hemmafixare kan leda till både brand och dödsfall. Foto: Anders Wester
Dåligt utförda elinstallationer av hemmafixare kan orsaka bränder och dödsfall. Nu ställs det krav på elbesiktningar vid husöverlåtelser.

Det har blivit trendigt att fixa hemma. När man hanterar el gäller det dock att veta vad man gör. Det finns saker som inte vem som helst får göra, som att byta ett ojordat uttag mot ett jordat, lägga in golvvärme eller sätta upp ett extra eluttag.

Den ökande mängden elinstallationsmaterial i byggmarknader har skapat en uppsjö av felaktiga och farliga elinstallationer utförda av hemmafixare.

Många tar inte el på allvar

Många av de olagliga installationerna leder till bränder. Visar det sig att någon gjort otillåtna elinstallationer och det orsakat en brand kan försäkringsbolagen neka ersättning.

– Våra medlemsföretag ser allt fler illa utförda elarbeten. Det är sannolikt en orsak till att bränderna ökat. Många tar inte el på allvar, säger Johan Martinsson, bransch- och affärsutvecklingschef på Elektriska installatörsorganisationen, Eio.

Ökat antal elbränder

Statistik från Svensk Försäkring, vars uppgifter är inhämtade från deras medlemsbolag som täcker drygt 95 procent av marknaden, visar att det under förra året inrapporterades nästan 6 000 bränder relaterade till el.

Det är drygt 2 000 fler än för fem år sedan. Flertalet av dessa bränder hade troligen kunnat undvikas om behöriga elektriker utfört installationerna.

Hemmagjorda elinstallationer märks även i statistiken från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Spontant kan jag inte se att elbränder är ett stort problem. Vi har ingen post bland brandorsakerna som heter elorsak utan det vi kan relatera till är tekniska fel, värmeöverföring eller gnistor. Dessa poster har en stabil inrapportering. Vad som däremot är ett problem, som vi kan se i brandutredningar, är dåligt utförda installationer av icke kunnig person, säger Anders Lundberg, brandingenjör MSB.

Obligatoriska elbesiktningar

I Danmark håller man på att införa obligatoriska elbesiktningar vid husöverlåtelser. Eio, anser att Sverige borde följa Danmarks exempel. Även Peter Bratt, byggskadespecialist vid Länsförsäkringar, anser att det borde vara obligatoriskt med en elbesiktning vid all försäljning av bostäder.

Han tycker dessutom att det borde genomföras periodiska kontroller vart tionde år där man går igenom alla elinstallationer.

Bevaka ämnen i artikeln

Fackområden

El & Tele Förvaltning
Fler nyheter