Flera talare höll med om att samhällsbyggandet måste bli mer effektivt och förslagen var många.
I dag byggs omkring 20 000 lägenheter per år vilket är alldeles för lite med tanke på tillväxten i storstäderna. Snarare 30 000–35 000 lägenheter behövs byggas varje år i Sverige.
Närmare 35 procent av produktionskostnaderna i bygg- och anläggningsprojekten slösas bort av slarv, felaktigheter och dålig planering. Den siffran har Per-Erik Josephson från Chalmers redovisat.
Han var en av de talare som hade exempel på hur man kan höja produktivitetsutvecklingen och några av de ”nio nycklar” i hans lösning var att:
Gunilla Glasare, chef för tillväxt och samhällsbyggnad på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tog upp vad kommunen har för inflytande i byggandet.
– Kommunen kan påskynda handläggningsprocessen med ett snabbare handläggande. Men det är det höga antalet överklagande som ofta gör processen trög, säger Gunilla Glasare.
Erik Alteryd, vd för Veidekke Entreprenad, ansåg att det är sammansättningen av människor som avgör hur kostnadseffektivt ett bygge blir. Han talade om medarbetares involvering och arbetssätt, och tekniken.
Slutsatsen var att systematisera för ett effektivare byggande och att ett gemensamt regelverk också gynnar effektiviteten.
Om fem år är bostadsbristen ännu större än i dag, framför allt i storstadsregionerna, säger Rolf Persson, analytiker på Industrifakta.
Han gav några slutsatser för hur trenden inom samhällsbyggandet ser ut fram till år 2015.
– Investeringar i kommersiella lokaler, som stadigt har hållt sig uppe på marknaden, kommer att gå ned 15–20 procent.
En helhetssyn för att tillgodose fler som behöver bo bör vara mer anpassat till olika gruppers behov.
– I dag byggs det bostäder med en för hög standardnivå. Hyrorna i allmännyttan har en smärtgräns på max 15 procents höjning.
Joakim Palme, instituet för framtidsstuder vid Uppsala universitet hade också synpunkter på ett allt för dyrt boende.
– Investera brett, bygg i den kvalité vi har råd med. Studentboende till exempel klarar en betydligt lägre standard, säger Joakim Palme vid Uppsala Universitet.
Nya koncept behövs som sänker kostnaderna och får fart på nybyggnad och renovering. Rolf Persson gav några exempel som kan förbättra processen: