Varan har lagts till i varukorgen
Storarena i Luleå byggs om rent och vitt
Arbetsmiljö 20 apr 2012
I Pontushallens källare är styrkelokalen riven och ska flyttas dit där bowlinghallen låg förut. Bilden är tagen 4 april 2011, Luleå kommun.
Säkerhet på bygget, försäkringar för medarbetarna och inga svartjobb är kraven när Luleå upphandlar efter modellen Rena byggen. Beställare och byggföretag städar tillsammans upp i branschen.

Den stora sportarenan Pontushallen i Luleå ska byggas om för cirka 180 miljoner kronor och byta namn till Pontus Arena.

Den ekonomiska storsatsningen går hand i hand med kampen för byggarbetarnas säkerhet och mot svart arbetskraft.

Luleå har utvecklat Nackamodellen Rena byggen. Utöver att försvåra anställning av svart arbetskraft ställs krav på försäkringar och kompetens inom arbetsmiljö och miljö.

Människan i centrum

– Det är ju människor vi har att göra med och som beställare ska vi dra vårt strå till stacken och kräva kunskap, säger Thomas Åberg på Luleå kommuns tekniska kontor.

För arbetsmiljön kräver kommunen att alla på bygget har genomgått en interaktiv utbildning från Arbetsmiljöverket. Genomgången utbildning blir ett kvitto på kunskap, på samma sätt arbetar många väghållare med kompetenskrav för personer som vistas inom vägarbeten.

Nåiden Bygg gillar säkerheten

Hos Nåiden Bygg som är entreprenör var man först lite fundersam kring vad kraven skulle innebära, men menar att de inte verkar så betungande. Det blir lite mer administration samtidigt som det finns flera fördelar med att få kontroll över vilka som vistas inom byggområdet.

– Säkerheten för vår egen personal och kring material blir bättre. Det blir också enkelt att veta när till exempel alla ställningsbyggare gått för dagen, det är ju snabbt gjort att titta i loggen, säger Peo Patomella på Nåiden Bygg.

Minst två piloter

Efter Pontus arena vill kommunen genomföra ett pilotprojekt till innan resultaten från Rena byggen i sin nya tappning blir regler och krav. Men vilket projekt det blir är inte klart.

– Det ska både komplettera och dra lärdom av Pontus Arena. Vi väntar och ser om det passar bäst med ett litet bygge, eller kanske ett anläggningsprojekt.

Malin Juell-Skielse
Redaktör, Anläggning
Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Transportsystem Produktion Upphandling
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter