Varan har lagts till i varukorgen

Rivab vägrar fusk i Göteborg

Arbetsmiljö 20 apr 2012
För Rivab är Munkebäcksgymnasiet ett sätt att vara med från starten när Göteborgs Stad sjösätter upphandlingsmodellen Rena byggen.

Rivningsjobbet är också ett tydligt ställningstagande mot att största delen av skattefusket beräknas finnas inom rivning, ställningsbyggande och byggstäd.

I mars 2012 startade rivnings- och saneringsarbetet som väntas pågå till i höst. Innan det egentliga rivningsarbetet ska lokalerna saneras från asbest och pcb. Det innebär att Rivab ansvarar både för sin egen personal och för att underentreprenörer som sanerar följer kraven i Rena byggen.

– Det funkar jättebra och är inga konstigheter. För kontoret är det en lärprocess och sedan blir det lite mer administration, men inget som tar lång tid.

Ordning på bygget och färre stölder

Göteborgs Stad lägger inte in några specifika krav kring arbetsmiljö eller miljö i Rena byggen på det sätt som Luleå kommun gör. Men Bosse Hörnqvist ser att kraven på inpasserings- och skattekontroll ger bättre säkerhet.

– Det blir ordning och reda på bygget. Vi slipper objudna gäster och de nattliga stölderna minskar.

Under rivningstiden är området inhägnat. Endast personer som är föranmälda och kan visa så kallade ID06-legitimation har rätt att vistas där.

För varje anställd måste Rivab och underentreprenörerna skicka in löne- och skatteuppgifter till Skatteverket varje månad.

– Stora beställare måste ta sitt ansvar och inte köpa så billigt att det blir svart. Rena byggen-konceptet innebär att både beställare och hela byggsektorn måste skärpa sig, säger Bosse Hörnqvist som är vd på Rivab.

Fördjupningsmaterial

Malin Juell-Skielse
Redaktör, Anläggning
Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Transportsystem Produktion Upphandling
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial