Varan har lagts till i varukorgen
Pool ska ge fastighetsägare billigare el
Styr och övervakning 13 apr 2012
Fastighetsägarna Göteborg, GFR, har startat en elpool som ska ge medlemsföretag och deras lokalhyresgäster billigare el på ett enklare vis.

Storföretagen har länge haft möjlighet att få hjälp med att handla delar av elen när priset är gynnsamt. Med Fastighetsägarnas nya elpool blir det nu möjligt även för mindre och mellanstora aktörer inom fastighetsbranschen.

Enkelt uttryckt handlar det om att låta proffsen kontinuerligt köpa elen till det bästa priset på marknaden. När priset är gynnsamt handlar elhandlarna upp småportioner av den el som kollektivet sedan ska använda de närmaste åren.

Genomsnittligt elpris

Elpriset för den som är med i elpoolen blir ett genomsnitt av all den el som handlas.

– Med fast pris agerar man vanligtvis inte förrän avtalet är på väg att löpa ut. Och då riskerar man att priset just då är högt, förklarar Bosse Wikensten, energispecialist på Fastighetsägarna.

Minskad risk

Med en elpool tar man inte heller den risk det innebär att ha ett rörligt elavtal.

Elpoolen är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och Bixia, Sveriges fjärde största elhandelsföretag.

Slipper bevaka svängningar

– Bixia har koll på de faktorer som styr terminskontrakten. Det kan till exempel vara väderprognoser, pris på utsläppsrätter och konjunkturen. Att som fastighetsföretag själv bevaka de här svängningarna är svårt, säger Bosse Wikensten.

Erbjudandet gäller från början medlemmar i Fastighetsägarna GFR men är på sikt tänkt att omfatta även andra Fastighetsägar-föreningar.

Bosse Wikensten, Fastighetsägarna GFR.
Bevaka ämnen i artikeln

Styr och övervakning Värme
Fackområden

Förvaltning
Fler nyheter

Bosse Wikensten, Fastighetsägarna GFR.