Varan har lagts till i varukorgen
Malmö kommun krävs på böter
Energi 27 apr 2012
Malmö kommun riskerar 170 000 kronor i böter för att ha handlat upp kompletterande vägunderhåll utan att följa LOU. Foto: Anders Wester.
Malmö kommun genomförde en otillåten direktupphandling av vinterunderhåll av sina vägar. Därför kräver nu Konkurrensverket att kommunen ska betala 170 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Malmö kommun tecknade avtal om väghållning för vintern 2010/2011 utan att annonsera eller konkurrensutsätta upphandlingen som lagen kräver.

Fälldes i Kammarrrätten

Efter att en annan möjlig leverantör klagade på upphandlingsbeslutet har Förvaltningsrätten i Malmö, och därefter Kammarrätten i Göteborg, slagit fast att kommunen gjort sig skyldig till en otillåten direktupphandling.

Avtalet är förklarat ogiltigt.

170 000 kronor

Konkurrensverket ser allvarligt på otillåtna direktupphandlingar och vänder sig nu till förvaltningsrätten och kräver att Malmö kommun döms att betala böter/upphandlingsskadeavgift på 170 000 kronor.

Kontrakt värt 2,3 miljoner

Värdet på den aktuella upphandlingen uppgick till nästan 2,3 miljoner kronor och de föreslagna böterna utgör 7,5 procent av kontraktsvärdet.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Juridik Upphandling
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter