Varan har lagts till i varukorgen
Gemensam tvättstuga bäst
Energi 20 apr 2012
Den gemensamma tvättstugan är överlägset bäst både för ekonomi och miljö. Foto. www.alstens.se
Gemensamma tvättstugor i bostadsområden är både mer ekononomiskt och miljömässigt lönsamt än att varje hushåll har egen tvättmaskin och torktumlare i lägenheten. Det visar ett examensarbete från Linköpings universitet.

Det är Peter Nilsson som i sitt examensarbete jämfört ekonomiska och miljömässiga livscykelkostnder för de t vå olika alternativen. Och resultatet är slående.

Den gemensamma tvättstugan:

  • har 10-30 procent lägre miljöpåverkan än 25 lägenheter med egna tvättmaskiner och torktumlare
  • kostar bara cirka 40 procent i drift och inköp jämfört med lägenhetsalternativet.

Fem gånger dyrare

När det gäller ekonomi kostar det närmare fem gånger så mycket att köpa in enskilda maskiner jämfört med maskiner till en gemensam tvättstuga. Men även underhålls- och driftskostnader bidrar till den positiva kalkylen för tvättstugan.

Och driftskostnaderna kan halveras ytterligare i den gemensamma tvättstugan om tvättmaskinerna värms med fjärrvärme och torktumlaren med värmepump.

Slipper stomljud

Andra fördelar med gemensam tvättstuga är att maskinerna där förkortar hushållens tvätttider och att det är enklare att undvika stomljud i lägenheterna.

Ytterligare en nackdel med tvättmaskin i lägenheten är att hushållen då ofta tvättar fler maskiner, vilket bidrar ytterligare till ökad miljöpåverkan och högre kostnader.

Hans Hellberg Redaktör, Förvaltning
Redaktör, Förvaltning
Bevaka ämnen i artikeln

Energi Miljö Styr och övervakning Värme
Fackområden

Förvaltning
Fler nyheter