Det har snart gått ett år sedan den nya plan- och bygglagen trädde i kraft. Den skulle upplevas som en ”enklare plan- och bygglag”, med kort handläggningstid för bygglov samtidigt som kontrollen av byggandet skulle skärpas.
Boverket har följt upp hur lagen fungerat hittills och redovisar resultatet i rapporten "Plan- och bygglagen i praktiken 2011 – spaningar visar på utmaningar och möjligheter".
Boverket har framförallt fokuserat på fem frågor, vilka redovisas i rapporten:
Förutom att i rapporten beskriva hur lagen har fungerat lämnar Boverket även förslag på åtgärder till förbättring.
En av de förenklingar i nya plan- och bygglagen som Boverket tittat speciellt på är handläggningstiden för lov och förhandsbesked. Handläggningstiden skulle bli maximalt 10 veckor, något som många kommuner har svårt att klara av.
Av de kommuner som har lämnat uppgift till Boverket är det 40 procent som klarat av högst tio veckors handläggningstid. Mindre än sju procent av kommunerna klarar inte att hålla lagkravet i mer än hälften av sina ärenden.
Förslag till åtgärder
För att minska problemen föreslår Boverket att reglerna om administrativa rutiner för bland annat expediering och kungörelse ses över och förenklas.
Både länsstyrelser och kommuner uppger att de har behov av mer resurser. Ökad arbetsbelastning i och med nya PBL i kombination med tidigare nedskärningar och pågående generationsväxling gör att det råder stor brist på kompetens inom plan- och byggområdet.
Förslag till åtgärder
Boverket har redan ett uppdrag av regeringen att analysera kommunernas kompetensbehov inom plan- och byggområdet. Det ska redovisas den 31 oktober 2012.
Den 1 januari 2013 upphör övergångsbestämmelsen som i vissa fall gör det möjligt att utse en icke certifierad kontrollansvarig. I dag finns 1 100 certifierade kontrollansvariga registrerade i Boverkets databas.
Boverket bedömer att det behövs cirka 8 000 kontrollansvariga för att täcka behovet. Redan i ansökan om lov ska förslag på kontrollansvariga lämnas. I bygglovsbeslutet ska det dessutom anges vem som ska vara kontrollansvarig. Om det inte finns någon certifierad kontrollansvarig att tillgå kan landets byggnadsnämnder inte fatta beslut om bygglov. Det skulle innebära stora problem för branschen.
Förslag till åtgärder
För att minska problemen håller Boverket på att ta fram förslag till allmänna råd om vad självständig ställning för kontrollansvarig kan innebära.
Enligt flera länsstyrelser tycks kommunernas kunskap om detaljplanering minska. Det visar sig bland annat i att det blir allt vanligare med:
Förslag till åtgärder
Boverket föreslår att länsstyrelsens ansvar utvidgas till att också omfatta en kontroll av om de beslutade planbestämmelserna har stöd i plan- och bygglagen.
Den nya plan- och bygglagen skulle förtydliga kommunernas skyldighet att hålla sin översiktsplan aktuell. Det är dock endast en tiondel av kommunerna som följer PBL-kravet om att översiktsplanens aktualitet ska prövas minst en gång varje mandatperiod.
Förslag till åtgärder
Boverket anser att det behövs vägledning om hur aktualitetsprövningen bör hanteras.
Bland övriga frågor är det definitionerna för byggnadshöjd och våning som ställer till huvudbry. Begreppen upplevs otydliga och är svårtolkade.
Förslag till åtgärder
Boverket tycker att regeringen bör ge verket ett uppdrag att se över och vid behov föreslå nya och förändrade definitioner av begreppen byggnadshöjd, våning och källare.
Boverket har bland annat hämtat underlag till sin rapport från länsstyrelsernas svar på Boverkets årliga plan- och byggenkät samt länsstyrelsernas återrapporteringskrav inom PBL-området till regeringen.
Rapporten bygger även på erfarenhetsutbyten och uppföljning från Boverkets övriga verksamhet inom plan- och byggområdet.
Rapporten kan beställas för 100 kronor + moms från Svensk Byggtjänsts webbokhandel. Den kan även laddas ner i pdf-format.