Det finns en ökad kunskapsnivå hos konsulter och arkitekter hur trä används som konstruktionsmaterial. Att använda trä i broar även i större sammanhang är ett nytt sätt att tänka kring trä som byggmaterial. Älvsbackabron kan därför ses som ett referensobjekt av utvecklingen för träbrobyggandet.
En snedstagsbro är uppbyggd av pylontorn från vilka snedstag ansluter till broplattan. Genom att hänga upp broplattan i snedstag klarar man stora spännvidder.
Gång- och cykelbron vid Skellefteåälven har en slank och komplex konstruktion. Den är130 meter mellan pylontornen (stödpunkterna) och har en bredd på fyra meter. Utmaningen med konstruktionen är främst svängningarna.
Med sin moderna teknik har bron blivit ett forskningsobjekt och finansieras därför delvis med EU-medel.
Sensorer har monterats för att samla mätdata som ger upphov till nya modeller och verktyg att mäta prestanda och kvalitet på avancerade träkonstruktioner.
Att man valt en snedstagsbro har varit ekonomiskt fördelaktigt. Utförandet utan stöd i älven sparar på dyra grundläggningskostnader. Även ett svårt montageförfarande har undvikits.
Skellefteå kommun är beställare och intresset ökar hos allt fler att använda trä i brokonstruktioner. Martinsons i Skellefteå har byggt över 700 broar runt i Sverige och ser intresset.