Varan har lagts till i varukorgen
Bioasfalt sänker utsläppen mer
Energi 27 sep 2011
Innehållet i den biotillverkade asfalten är detsamma som i den konventionellt tillverkade. Det blir alltså exakt samma slutprodukt med samma kvalitet och livslängd.
Rapsolja minskar koldioxidutsläpp vid asfaltstillverkning med 65 procent jämfört med när eldningsolja används.

Skanska lanserar nu biotillverkad asfalt, det vill säga asfalt där man använt rapsolja för att driva asfaltsverket vid tillverkningen.

Detta reducerar koldioxidutsläppen vid tillverkningsprocessen med 65 procent jämfört med när eldningsolja används.

– Vi har provat olika sätt att komma bort från den vanliga oljan och minska vår energiförbrukning vid asfaltstillverkning. Att använda bioolja fungerade bäst. Oljan består helt av av raps, vilket är väldigt bra ur miljösynpunkt, säger Henrik Sjöholm, asfaltspecialist på Skanska.

Samma slutprodukt

Det som skiljer den biotillverkade asfalten från annan ”grön asfalt” på marknaden är enligt Henrik Sjöholm att fokus ligger på tillverkningsprocessen istället för på ingredienserna.

– Innehållet i den biotillverkade asfalten är detsamma som i den konventionellt tillverkade. Det blir alltså exakt samma slutprodukt med samma kvalitet och livslängd.

Tre – fem procent dyrare

Enligt Henrik Sjöholm är det lite dyrare att rapsoljetillverka asfalt än att tillverka den på vanligt vis och kunden får betala ungefär tre till fem procent mer för biotillverkad asfalt än för konventionellt tillverkad.

– Vi hoppas att kunderna tycker att miljönyttan är värd det. Förhoppningsvis sjunker priset framöver. Den biotillverkade asfalten blir förmodligen mer konkurrenskraftig ju mer priset på vanlig olja stiger.

I takt med efterfrågan ska Skanska att övergå till biotillverkning i fler av sina asfaltverk.

Sigtuna kommun var först med att välja den biotillverkade asfalten.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Värme Teknik Projektering
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter