Fastighetsägarna i Stockholm och konsultföretaget WSP har jämfört det ekonomiska utfallet av fyra olika energisparande åtgärder i ett så kallat Nils Holgersson-hus.
Åtgärderna har simulerats för fem orter – Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Linköping.
De fyra åtgärder som jämförts är:
Lönsamma visade sig tilläggsisoleringen av taket och injusteringen av värmesystemet vara. Dessa minskar framförallt energianvändningen under den kalla årstiden då fjärrvärmepriserna är som högst.
Installationen av IMD och termisk solvärme tappvarmvattnet gick dock inte att räkna hem. Orsaken är att solfångare för tappvarmvattnet huvudsakligen minskar fjärrvärmeanvändningen på sommaren när priserna är som lägst.
Inte heller installationen av IMD var lönsamt eftersom även det till stora delar sparar energi under sommarhalvåret.
Per Forsling, chef för förvaltningsutveckling på Fastighetsägarna Stockholm uppmanar fastighetsägare som vill energieffektivisera att räkna både en och två gånger innan man väljer åtgärd.
– Det som avgör om en effektivisering blir lönsam eller inte är dels när på året största energibesparingen görs, dels hur fjärrvärmebolagens taxor är konstruerade.
– Därför är det viktigt att inte utgå från schablonberäkningar utan räkna detaljerat på vilken effekten blir just i det enskilda fallet. Med detta bör man ta hjälp av en oberoende expert. En enkel regel är dock att det som spar energi vintertid ofta lönar sig bäst.