Lagstiftning ställer höga krav – rekommendationer och certifieringar ger hjälp på vägen. Uppströmsarbete står i fokus inom ramdirektivet för vatten, i EU:s kemikalielagstiftning, på SinList samt i Revaqcertifieringen.
De nya lagkraven innebär nya kostnader för reningsverken. Extra höga blir de i omvandlingsområden där den kemiska statusen inte är tillräckligt god.
Fortsätt att läsa - prova 14 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 14 dagar utan kostnad. Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Vilka ämnen som dominerar varierar starkt mellan olika reningsverk och över tid, samt mellan olika EU-länder. Däremot är den totala belastningen och antalet ämnen relativt konstant.
Renat utvatten är inte rent. Det visar det svenska miljöövervakningsprogrammet för miljöföroreningar som undersöker förekomsten av kontamitanter över tid och rum i utvalda arter.
Industrin är inte längre avloppsvattnets svarta får. Hushållens andel av organiska ämnen och metaller har skjutit i höjden de senaste tjugo åren visar studier av hushållsvattnet.
Käppalaverket i Lidingö arbetar med uppsökande verksamhet som minskar utsläppen från de diffusa utsläppskällorna. Samtidigt underlättar verket företagens kemikalieredovisning och får överblick med moderna it-verktyg.
Aktivt kol, ozon och sandfilter samt andra reningsmetoder har utvärderats med en kombination av ekotoxikologiska testmetoder och kemisk analys. Kolfilter är effektivt och har få negativa biverkningar på alger, kräftdjur och fiskar.
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tagit fram en ny vägledning för hållbart byggande.
Den innehåller konkreta råd och beskrivande exempel på metodik för arbetet.
Andreas Holmgren tog de första stegen för att bilda klimatinitiativet LFM30 i Malmö. Möt en driven och drivande hållbarhetschef, som har testat att låta AI klimatberäkna ett stambyte.