Att införa individuell mätning och debitering av energi ska stödja arbetet med att minska energianvändningen och miljöbelastningen.
En utgångspunkt i den rekommendation som trepartssamarbetet har tagit fram, är att investeringen i IMD ska göras enligt affärsmässiga principer. Rekommendationen är generell och omfattar hela IMD-området.
Förutom den övergripande rekommendationen finns också särskilda anvisningar för tappvatten och el eftersom förutsättningarna varierar mellan olika energislag och media.
Än så länge finns ingen gemensam rekommendation för individuell mätning och debitering av värme och kyla.
I rekommendationen presenterar samarbetets tre parter ett gemensamt synsätt för att införa IMD på hyresrättsområdet genom fyra grundläggande principer.
Dessa principer ska vara ett grundläggande hjälpmedel för att fatta beslut:
Lönsamhet är en övergripande förutsättning för att införa IMD. För att ta beslut om IMD rekommenderas fastighetsägaren ta hänsyn till de delar som passar den aktuella fastigheten när förutsättningarna för IMD undersöks och beräknas.
Införande av IMD kräver både en överenskommelse om hyra och ändrade villkor. Fastighetsägare och hyresgäster ska vara överens om både hyran och andra förändrade villkor som är kopplade till IMD, innan det införs.
Parterna ska vara eniga om hur mycket lägre grundhyran ska vara i förhållande till tidigare totalhyra samt vad debiterad energi och media ska kosta.
Hyresgästens möjlighet att påverka sin förbrukning av vatten och energi anses vara en kvalitet som normalt höjer lägenhetens bruksvärde.
Om förändringen av bruksvärdet är så stor att den ska påverka lägenhetens hyra avgörs i en samlad bedömning av de faktorer som påverkar hyrans storlek.
I dag finns det finns inga lagkrav gällande individuell mätning och debitering av värme och vatten. Det är troligt att krav på individuell mätning och eventuellt även debitering av varmvatten införs vid nyproduktion och större renoveringar de närmaste åren.