Varan har lagts till i varukorgen

Bli en bättre upphandlare

Energi 19 okt 2011
Intresset var stort för förra årets seminarium om upphandling av bygg- och anläggningstjänster. Nästa vecka är det dags igen.
Smarta upphandlingar är en framgångsfaktor för att effektivt bygga hållbara hus och anläggningar. I samarbete med U24 arrangerar Svensk Byggtjänst den 27 oktober konferensen ”Att upphandla bygg- och anläggningstjänster.

– Upphandlingen inom samhällsbyggnad påverkas just nu av flera intressanta trender och utvecklingsspår. Under konferensen ger några av branschens mest kunniga representanter sin syn på utvecklingen. De avhandlar allt från upprustning av miljonprogrammen och nya upphandlingsformer till BIM och hållbart byggande, säger Petra Sörme, affärsområdeschef Event & Möten Svensk Byggtjänst.

OPS vinner mark

Björn Ekström, teknisk direktör på Nya Karolinska Solna, belyser nya samverkans- och finansieringsformer inom offentlig upphandling. Det nya sjukhuset uppförs genom en OPS-upphandling (offentlig-privat samverkan) och innebär att entreprenören Skanska tar ansvar för finansiering och idrifttagande. Uppförandet av NKS har en omsättning på cirka 14,5 miljarder.

– Det är första gången som ett stort husbyggnadsprojekt har genomförts som en OPS-upphandling. OPS används flitigt utomlands och vi kommer att se mer av den i Sverige. Men den har en stor inverkan på LOU, lagen om offentlig upphandling, och det behöver upphandlare vara medvetna om, säger Björn Ekström Teknisk direktör på Nya Karolinska Solna.

BIM utvecklar upphandling

En annan aktuell fråga är hur BIM, Byggnadsinformationsmodellering, kan bidra till att utveckla och förbättra upphandlingar. På konferensen beskriver Jan-Olof Edgar, Projektengagemang AB, hur man kan använda BIM i upphandlingsarbetet. När papper ersätts av digitala filer uppstår en rad legala frågor inom såväl nyttjanderätt som ansvarsrätt som får konsekvenser för upphandlare.

– I dag saknas ett bra regelverk för BIM. Tidigare talades om ritningsleverans. Men i en tid när vi lämnar över öppna digitala dokument, som mottagaren kan justera, handlar det snarare om informationsleverans. Upphandlare måste veta hur de ska navigera i denna miljö.

Konferensen ”Att upphandla bygg- och anläggningstjänster” äger rum på Hotell Hilton, Slussen i Stockholm den 27 oktober. Programmet inleds 8.30 och pågår till 16.30. Därefter blir det branschmingel fram till 18.00.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Upphandling
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Fler nyheter