Varan har lagts till i varukorgen
Ungdomar tar till sig Mina kvarter
21 nov 2011
200 personer deltog när Byggtjänsts presenterade sin satsning Mina kvarter för Sveriges Ungdomsråd.
Svensk Byggtjänsts satsning "Mina kvarter" som ska bidra till en bred och bra upprustning av miljonprogrammets bostäder går hem hos landets unga. Ungdomarna tar med sig satsningen till sina hemkommuner.

Helgen 4-6 november var Svensk Byggtjänst med projektet Mina Kvarter inbjudna att hålla i två workshops på Sveriges Ungdomsråds konferens Ungdomstorget IRL. Totalt 200 ungdomar deltog under helgen i Nacka.

Syftet med workshopen var att ge ungdomarna inspiration och verktyg för att bättre kunna vara med och påverka sina egna bostadsområden samt komma igång med tydliga och konkreta utvecklingsprojekt .

Det går att förändra

Under workshopens första del fick ungdomar från hela landet bland annat lyssna till Svensk Byggtjänst vd Erik Hellkvist som berättade om varför företaget har startar projektet Mina Kvarter.

Efson Goitom från Fisksätra Ungdomsråd berättade om hur man i Fisksätra har lyckats med samarbetet mellan ungdomar, bostadsbolaget Stena Fastigheter och Nacka Kommun.

Patrik Derk, vd på bostadsbolaget Telge Hovsjö, berättade om hur företaget prioriterat att arbeta med ungdomarna i Hovsjö för att skapa arbetstillfällen och engagemang.

Budskapet från både Efson Goitom och Patrik Derk var tydligt: Våga – det går att förändra!

Många bra förslag

Moderatorn Sofia Wiberg gav sedan praktiska tips och verktyg till ungdomarna hur man skriver en projektplan, vad man ska tänka på och hur man behöver organisera sig för att komma igång. Och som ett verktyg presenterades hur man kan använda dataspelet Minecraft för att bygga sina egna förslag.

Under workshopens andra del arbetade ungdomarna med sina egna lokala projekt. Först skrev alla en grund till en projektplan och efter det ficka alla testa att bygga sina egna förslag i Minecraft.

Ett trettiotal ungdomar deltog i Mina Kvarter workshopen och det kom fram många intressanta förslag och projekt. Som till exempel nya parker i Umeå, all-aktivitetshus i Ljungby, nytt bostadsområde med ungdomslägenheter i Sjöbo, konst & graffitiväggar på höghusen i Nyköping och att rusta upp Folkparken i Bjuv till en mötesplats för alla.

Bostadsbolag och kommuner

Mina Kvarter följer nu upp alla projekt för att stötta och hjälpa till i den fortsatta processen.

Förhoppningen är att så många ungdomsförslag som möjligt ska komma vidare och genomföras tillsammans med de lokala bostadsbolagen och kommunerna.

Bevaka ämnen i artikeln

Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Fler nyheter