Varan har lagts till i varukorgen

Ministernej till miljonhusrustning

Bostäder 18 nov 2011
Bostadsminister Stefan Attefall hann som hastigast beundra Mina kvarter i Minecraft vid Svensk Byggtjänst seminarium. Foto: Johanna Svensson.
Bostadsminister Stefan Attefall står fast vid att staten inte ska bidra till en hållbar upprustning av miljonprogrammets bostäder: – Det är fastighetsägarna som ska betala. De som inte har råd får väl sänka ambitionsnivån.
Hans Hellberg Redaktör, Förvaltning
Redaktör, Förvaltning

Det sa Stefan Attefall (kd) när han talade vid Svensk Byggtjänsts seminarium "Hållbar upprustning av miljonprogrammet" den 17 november i Stockholm.

Seminariet är en del i Byggtjänsts satsning att bidra till att få fart på upprustningen och att den görs utifrån en helhetssyn.

Efterlyser bred samverkan

Karin Bruce från Tällberg Foundation talade om vikten av att rusta upp miljonprogrammets bostadsområden så att det kan betalas tillbaka i form av sociala vinster – som minskad arbetslöshet, lägre brottslighet och ökad möjlighet för äldre och funktionshindrade att bo kvar.

– För att lyckas med det krävs en bred samverkan mellan bland annat fastighetsägare, byggbolag, kommuner och staten. Det är en jätteutmaning men också en stor möjlighet att göra något bra, sa Karin Bruce.

Statliga kreditgarantier

Rolf Persson, vd för Industrifakta har gjort åtskilliga undersökningar om upprustningsbehoven i rekordårens bostäder. 

Han anser att staten har ett ansvar för att förvaltningen av dessa bostäder har försummats, bland annat genom lagstiftning som tvingat fastighetsbolagen att ta ut för låga hyror och hindrat de allmännyttiga bolagen att fondera pengar för renovering.

– Det minsta staten kan göra är att tillhandahålla förmånliga kreditgarantier som gör att alla fastighetsägare har råd att göra alla de investeringar som behöver göras för att uppfylla bland annat energikrav. Det är nu renoveringsfönstret står öppet. Missar vi den chansen får vi vänta 40 år till nästa gång.

Kallsinnig minister

Men bostadsminister Stefan Attefall var kallsinnig till statlig inblandning i upprustningen. Möjligtvis kan det bli någon form av stöd till allmännyttiga bolag i glesbygskommuner där många lägenheter står tomma och få vill ta en större hyreshjöjning.

Kanske kan han även se någon form av samverkan mellan fastighetsägare och staten i områden med stora sociala problem. I övrigt handlar det enligt bostadsministern om att fastighetsägarna måste rätta mun efter matsäcken och inte göra större åtaganden än man har råd med.

Hålla igen på kraven

Men också att kommuner och andra myndigheter får hålla igen på sina krav.

– Det kanske räcker med att det installeras en hiss i vart fjärde hus som renoveras även om kommunen helst ser en hiss i varje.

Och när det gäller kraven på minskning av fastighetsbranschens energianvändning är han beredd att rucka på de krav som de flesta anser gäller, med 20 procent minskad energianvändning till 2020 och en halvering till år 2050 – jämfört med år 1995.

– Bostadssektorn svarar visserligen för en tredjedel av Sveriges energianvändning men bara sju procent av koldioxidutsläppen. Därför är det kanske bättre att spara lite mindre i bostadssektorn och kräva lite mer av transportsektorn istället, sa Attefall.

 Goda ungdomsexempel

På eftermiddagen fick seminariedeltagarna ta del av två projekt där ungdomar i Fisksätra i Nacka och Hovsjö i Södertälje hjälpt till med upprustningen av bostadsområdena.

I båda fallen har ungdomarnas enegagemang bidragit till både minskad brottslighet och skadegörelse. 

Hans Hellberg Redaktör, Förvaltning
Redaktör, Förvaltning
Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Renoveringar Kyla
Fackområden

Förvaltning Renovering
Fler nyheter